Vágólapra másolva!
Toller László rokkantsági nyugdíjazását kérte felesége. A két éve éber kómában fekvő volt pécsi polgármester már nem kapja parlamenti fizetését, és június óta a baleseti táppénzt sem - írja az Új Dunántúli Napló. Toller gondnokság alá helyezéséről a bíróság dönt majd, ennek nyomán akár időközi választásokra is sor kerülhet Pécsen.
Vágólapra másolva!

A két éve kómában fekvő volt pécsi polgármester, Toller László felesége kezdeményezte férje rokkantsági nyugdíjba helyezését. A politikus azután, hogy nem adta le 2008 elején a vagyonnyilatkozatát, már nem kapja parlamenti fizetését, a számára megállapított baleseti táppénz időtartama pedig idén júniusban lejárt. "Továbbra is bízunk férjem felépülésében, az állapota sajnos változatlan" - nyilatkozta az Új Dunántúli Naplónak Toller Tünde, a politikus felesége.

A közelmúltban Toller gondnokság alá helyezését indítványozta a szekszárdi gyámhivatal a pécsi bíróságon. A gyámhivatal az elmúlt hónapokban lefolytatott vizsgálata keretében orvosszakértői véleményt kért Toller állapotáról, keresetét ennek alapján adta be a bírósághoz. Az ügy iratait a Szigetvári Városi Bírósághoz továbbították, tekintettel arra, hogy Pécs volt polgármestere nem Pécsett, hanem a Szigetvárhoz közeli Nyugodtszenterzsébeten lakik.

A per várhatóan 2009 januárjában kezdődik, és egy-két hónapig tart - kimenetelétől függhet, hogy időközi választást kell-e tartani Pécsen. Parlamenti mandátuma ugyanis továbbra is Tolleré, de ezt elveszíti, ha cselekvőképtelenség miatt gondnokság alá helyeznék. Ebben az esetben időközi választást kell kiírni Pécsett, de erre valószínűleg ebben a ciklusban már nem kerül sor.

Toller Tünde, Toller László felesége az Új Dunántúli Naplónak azt mondta: az MSZP részéről senki sem kereste meg azzal, hogy szándékosan lassítsa le a tárgyalás menetét, és arra sem kérték, hogy bármilyen más módon beavatkozzon az ügybe. Az Új Dunántúli Napló szerint sokan vélik úgy, hogy a pártnak nem érdeke az időközi voksolás.

Toller László 2006. június 19-én, a 61-es úton, Tamási és Dombóvár között szenvedett balesetet, gépkocsiját egy szabálytalanul előző autó szorította le az útról. A polgármester sofőrje meghalt, Toller azóta is kómában fekszik. Később kiderült, hogy egyikük sem használta a biztonsági övet.

Bár kómában feküdt, Toller képviselői fizetését továbbra is folyósította az Országgyűlés Hivatala, emiatt a Fidesz pécsi szervezete élesen bírálta az MSZP-t. A DEPORT '56 nevű szervezet elnöke pedig feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt. Végül 2008 januárjában Toller családja jelezte: nem adnak le vagyonnyilatkozatot, így a képviselő nem gyakorolhatja jogait, nem szavazhat és nem jár neki a tiszteletdíj sem.