Békésen vonultak a Tarka Magyarok

Vágólapra másolva!
Szombaton délután tartották a Tarka Magyar! elnevezésű rendezvényt, amelynek résztvevői az erőszak és a kirekesztés ellen tiltakoztak. A több ezer tüntető komoly rendőri biztosítás mellett, rendbontás nélkül vonult az Erzsébet tértől a Hősök teréig. A tüntetőkhöz több közéleti személyiség és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is csatlakozott.
Vágólapra másolva!

Mintegy 4-5 ezer főre duzzadt a Tarka Magyar! Elnevezésű civil rendezvény résztvevőinek száma, mire a tömeg az Erzsébet térről az Oktogonra ért szombaton délután. A megmozdulást az Erőszakmentesség világnapjához kapcsolódóan szervezték, Mahatma Gandhi születésének évfordulóján.

A kirekesztés ellen tiltakozó tömeg négy óra után pár perccel indult el az Andrássy úton a Hősök tere felé, a demonstrálók egy transzparenst vittek "Tarka Magyar! Erőszak és kirekesztés mentes Magyarországot!" felirattal. A tömeg eleje este fél hat körül érkezett meg a Hősök terére, ahol egy színpad mellett zenét hallgatnak. A rendőrség tájékoztatása szerint rendbontás nem történt.

Az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalom rendezvényének kezdetén még csak mintegy kétezer ember gyűlt össze a budapesti Erzsébet téren, de vonulás közben a tömeg jelentősen felduzzadt. A vonulás útvonalát a rendőrség nagy erőkkel biztosította, a rendőrök kordonnal zárták le az Erzsébet tér körül a forgalmat, a demonstráció helyszíne fölött pedig helikopter körözött.

Bódis Kriszta, a demonstrációt szervező mozgalom szóvivője a résztvevőkhöz intézett beszédében elmondta: a magyar politika is felelős az országban tapasztalható kirekesztő és szélsőséges magatartás miatt. Felvonulásukkal a magyar alkotmány mellett tesznek hitet, azt akarják kifejezni, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartó országban akarnak élni.

A felvonulás megkezdése előtt néhány árpádsávos zászlót lobogtató ember megpróbált csatlakozni a rendezvényhez, de a szervezők felhívták a figyelmüket arra: csak az árpádsávos zászló kint hagyásával jöhetnek be az esemény helyszínére. Miután ezt megtagadták, a rendezők felszólították őket, hogy hagyják el az Erzsébet tér lezárt részét.

Az Andrássy úton a Hősök tere felé a rendőrség lezárta a környező utcákat, a kordonok mellett végig rohamrendőrök álltak, teljes felszerelésben, könnygáz kilövésére alkalmas fegyverrel. Az Oktogonon egy vízágyú is készenlétben állt.

A demonstráció résztvevői között több közéleti személyiség, zenész, színész és politikus is feltűnt. Jelen volt többek között Léderer András, az SZDSZ Új Generációjának elnöke, az SZDSZ ügyvivője, Lévai Katalin európai parlamenti képviselő és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is. A Hősök terén, a Szépművészeti Múzeumnál Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is csatlakozott a felvonuláshoz felesége, fiai, több barátja és Daróczi Dávid kormányszóvivő társaságában, civil ruhás testőrök kíséretében.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az árpádsávos zászlókat nem engedték be

A rendezvény zárásaként a résztevők színes textildarabokat emeltek a fejük fölé, így jelképezve Magyarország sokszínűségét: a teret lila, piros és szivárványszínű esernyők töltötték meg. Hősök teréről távozó tömeg számára megnyitották a kisföldalattit, amely 13.00 óra óta nem közlekedett.