Érdemi választ vár az ombudsman Draskovicstól

Vágólapra másolva!
Érdemi választ vár vizsgálataira Szabó Máté ombudsman a rendőrök védelmére kelt igazságügyi minisztertől. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa legutóbb a szeptember 20-ai tüntetések rendőri biztosítását kritizálta, Draskovics Tibor miniszter viszont vitatta megállapításait.
Vágólapra másolva!

A szeptember 20-i tömegoszlatás jogszerű volt, de a tüntetések biztosításánál "több alkotmányos joggal összefüggő visszásságot", mulasztást, az emberi méltóságot sértő gyakorlatot tapasztaltunk - ismételte meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté az igazságügyi miniszternek írott második levelében a szeptember 20-ai tüntetésekkel kapcsolatos vizsgálatának eredményeit.

A biztos arra reagált, hogy Draskovics Tibor igazságügyi miniszter vitatta, hogy az ombudsman jogosan kritizálta a rendőrök szeptember 20-i fellépését. Draskovics nem értett egyet a biztossal abban, hogy a rendőrök nem akadályozták meg a tüntetők és az ellentüntetők összetalálkozását. Azt sem tartotta a rendőrök beazonosítását akadályozó problémának, hogy kámzsát viseltek, hiszen azonosító jel volt az egyenruhájukon.

A biztos viszontválaszában nagyjából megismételte vizsgálatának megállapításait, hozzátéve, hogy Draskovics "érdemi, írásos válaszát 30 napon belül" várja. Szerinte ugyanis az elmúlt időszakban több ombudsmani megállapításra nem kaptak még formális választ sem. "Érthetetlen számomra, hogy válaszait eddig miért nem ismerhette meg sem a biztos, sem a nyilvánosság" - írta Szabó Máté a miniszternek.

Kisebb összetűzésekkel végződött

Szeptember 20-án a Magyar Demokratikus Charta tartott tüntetést, amelyen megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és több vezető szocialista és szabad demokrata politikus is. Aznap tüntetett az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat is és a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom. A demonstrációk vége pár órán át tartó rendbontás lett, a 64 Vármegye Hősök terén kezdett kormányellenes tüntetésén részt vevők egy része átvonult a Szabadság térre, ahol összetűztek a - részben az MSZP kezdeményezésére létrejött - Magyar Charta-tüntetés néhány résztvevőjével.

A rendezvényeket nagy erőkkel biztosító rendőrök akkor oszlatták fel először a pár száz emberből álló kormányellenes tömeget, amikor elkezdték megdobálni a rendőröket a Szabadság téren. A tüntetők többsége ekkor a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon felé hagyta el a teret. A kiszorított emberek egy része bemenekült a református templomba. Később voltak kisebb összetűzések az Andrássy úton és az Izabella utcában, de a rendőrök mindenhol keményen válaszoltak, megelőzték a komolyabb összetűzések kialakulását. Több helyen könnygázt is bevetettek.