Sólyom szerint baj, hogy nem lehet visszautasítani állami kitüntetést

Vágólapra másolva!
Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a kitüntetésekről szóló törvényt, valamint a Kossuth-díjról és Széchenyi-díjról szóló törvény módosítását Sólyom László államfő. Sólyomnak az nem tetszik, hogy a módosítások nem adnak lehetőséget a díjak visszautasítására.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a kitüntetésekről szóló törvényt, valamint a Kossuth-díjról és Széchenyi-díjról szóló törvény módosítását. A köztársasági elnök ugyanis hiányolja, hogy a kitüntetési törvények a módosítást követően sem biztosítják a leendő kitüntettek részére, hogy eldöntsék, kívánnak-e részesülni az adott állami kitüntetésben.

Sólyom szerint erre azért van szükség - mint írja levelében -, mert "az állami kitüntetések terén mind többször előforduló jelenség a kitüntetés visszautasítása. Csak 2005 óta 6-7 ilyen eset történt" - fogalmaz az államfő.

Az MTI archívuma szerint 2005 óta az alábbiak nem vették át az állami kitüntetést:

2008. Blaskó Péter Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozására hivatkozva nem vette át a Kossuth-díjat. A színész nyílt levelet tett közzé a Magyar Nemzetben, ebben indokolta a visszautasítást.

2006. Debreceni József közíró a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést nem fogadta el, mondván, hogy közszereplése, az ellenzéket bíráló hangú írásai és az a tény, hogy éppen a miniszterelnök portréján dolgozik visszatetszést szülhetne, a kitüntetés rontaná írásai hitelét, szavahihetőségét.

2005. Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének polgári tagozata kitüntetést utasította vissza, mivel a kitüntetés indoklásában nem szerepelt pénzügyminiszteri tevékenysége.

2005. Farkas Árpád költő, a sepsiszentgyörgyi Háromszék című napilap főszerkesztője visszautasította a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést, miután megtudta, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrendet a miniszterelnöknek a kormány hozzájárulásával tett előterjesztésére adományozza Magyarország államfője.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint rajtuk kívül Erdélyi Géza, Kallós Zoltán és Kaszás Attila nem vette át a neki ítélt állami kitüntetést.