Együtt javasol új plafontörvényt az MDF az MSZP-vel

Vágólapra másolva!
Az MSZP és az MDF közös módosító javaslatot nyújtottak be a költségvetési kiadási plafontörvényhez. A költségvetési plafon törvénybe foglalása eredetileg SZDSZ-es javaslat. Az MDF-fel megtámogatva a szocialisták megszerezhetik a többséget a plafontörvény és módosító csomagjuk elfogadásához.
Vágólapra másolva!

Az MSZP és az MDF közös módosító javaslatcsomagot nyújtott be az SZDSZ költségvetési kiadási plafontörvényéhez: a két frakció a szabad demokraták előterjesztésétől eltérő megoldást javasol a kiadási plafon megállapítására és az adórefom-alapra. A módosító indítványt pénteken nyújtotta be a szocilalista Szabó Lajos, és az MDF-es Herényi Károly.

Az MDF-frakció azért támogatta a közös indítványt, mert az MDF javaslatainak jelentős részét beépítették az előterjesztésbe - mondta Herényi Károly frakcióvezető. A párt képviselői múlt vasárnap részt vettek a pénzügyminiszternél tartott egyeztetésen - tette hozzá.

Szabó Lajos azt nyilatkozta: javaslatukban kezdeményezik egy korrigált elsődleges kiadási korlát bevezetését. Ez a jövő évre vonatkozóan egy szám lesz - az elsődleges kiadási főösszeg értéke 2009-ben 11 900 milliárd forint -, de 2010-től egy eljárási rend bevezetését javasolja. Az eredeti előterjesztés a költségvetés elsődleges kiadásának 2008-as tervszinten való befagyasztását javasolta - tette hozzá. Szabó szerint azért javasolnak más megoldást, hogy ne jelenjen meg az európai uniós pénzek fogadásánál korlátozó tényező, illetve a beérkező több uniós forrás ne csökkentsen más kiadásokat.

Fideszes javaslatot is bevettek

Átvették az ötpárti egyeztetést megjárt közpénzügyi törvényből a reáladósság-szabályt - magyarázta a szocialista képviselő. A kiadási plafon az elsődleges kiadások változását kontrollálja, míg a reáladósság-szabály szerint az államadósság mértéke a nemzeti össztermékhez viszonyítva nem nőhet. A módosító indítványban kezdeményezik a Fidesz által javasolt költségvetési tanács, és a közpénzügyi törvénycsomagban szereplő költségvetési hivatal létrehozását is.

Szabó szerint a költségvetési tanáccsal kapcsolatban igyekeztek átvenni a Fidesz javaslatát, de ha az ellenzéki párt számára ez nem megfelelő, akkor az MSZP hajlandó tovább módosítani. A képviselő reméli, hogy az általuk javasolt megoldás minden parlamenti pártnak elfogadható.

SZDSZ: Gyengít a javaslat

Az MSZP és az MDF együttműködésének eredményeként olyan módosító indítványokat adtak be az SZDSZ költségvetési plafontörvény-javaslatához, amelyek gyengíteni akarják és gyakorlatilag a lényegét húznák ki, ami nem megengedhető - mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke a párt ügyvivő testületének ülése után közölte: a költségvetési plafonról szóló javaslatot nem gyengíteni, hanem erősíteni kell, mert ez az ország érdeke. A kormánynak világossá kell tennie, hogy nem lehet növelni a költségvetés kiadási oldalát.

Az adókérdésről a politikus azt mondta: e területen az SZDSZ-nek is vissza kell lépnie, hogy megmutassák, hajlandóak engedni az álláspontjukból. "Ez az a terület, ahol mi hajlandóak vagyunk visszalépni, és világossá kívánjuk tenni, hogy nem ragaszkodunk az adócsökkentéshez"- mondta Fodor Gábor. Hozzáfűzte: először a stabilitást kell megteremteni, utána viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy az adóreformot ne vegyék le a napirendről.

Meglehet a többség az elfogadáshoz

A módosító csomag és a plafontörvény elfogadásához úgy tűnik, jelenleg elegendő a parlamenti többsége van az MSZP-nek és az MDF-nek. A szocialistáknak 188 aktív képviselőjük van a jelenleg 385 fős parlamentben, és biztosan számíthatnak a független Gyenesei István önkormányzati miniszter szavazatára. Az MDF-frakció tízfős, Lengyel Zoltán hétfőn csatlakozott a képviselőcsoporthoz. A két frakció így együtt 199 képviselőt tud mozgósítani. A módosító indítvány és plafontörvény elfogadásához is egyszerű többségre van szükség, azaz 193 igen szavazatra.