Melamin volt a Budapesten lefoglalt kínai cukorban

Vágólapra másolva!
Fertőzött tejporból készült az a fehér nyúl nevű, Kínából származó cukorka, amelyet a múlt héten foglaltak le a hatóságok - derült ki a szerda délutánra elvégzett vizsgálatokból. Az édességek melamintartalma - a melamint műanyag gyártásához használják - az egészségügyi határérték alatt van, a hatóságok ennek ellenére nem ajánlják a fehér nyúl fogyasztását.
Vágólapra másolva!

Melaminnal szennyezett tejporból készültek azok a Kínából származó fehér nyúl nevű cukorkák, amelyet a múlt héten foglaltak le a hatóságok - mondta az [origo]-nak Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője.

A szerda délutánra elkészült vizsgálat szerint az édességek melamintartalma az egészségügyi határérték alatt van. Ez azt jelenti, hogy egy kiló édesség 2,5 milligrammnál kevesebb melamint tartalmaz. A hatóságok ennek ellenére nem javasolják a fehér nyúl nevű édesség fogyasztását.

A melamint eredetileg a ragasztó- és a műanyaggyártásban használták, fogyasztása elsősorban a vesét károsítja. A melaminnal fertőzött tejpor, illetve az ebből készült élelmiszerek miatt Kínában az elmúlt hetekben 53 ezer gyerek betegedett meg, közülük négyen meg is haltak.

Az RTL Klub híradója múlt pénteken számolt be arról, hogy Budapesten is lehet kapni azt a fehér nyúl nevű kínai cukorkát, amely tartalmazhatja a mérgező anyagot. Bognár szerint a Magyarországon kapható összes terméket - ez 13 csomagot jelentett - lefoglaltak, ennek ellenére nem zártható ki, hogy piacokon vagy más helyeken kapható az édesség. Bognár hozzátette: az Európai Unió tagállamiban egyelőre nem találtak a fehér nyúlon kívül olyan terméket, amely Kínából származó tejporból készült volna.