Másodfokon is elítélték az oltásmegtagadó szülőket

Vágólapra másolva!
A másodfokon eljáró megyei bíróság is bűnösnek találta azokat a kunmadarasi szülőket, akik elvi megfontolásból nem adatták be fiuknak a kötelezően előírt védőoltásokat. A korábbi büntetést ugyanakkor 6 hónap börtönbüntetésre mérsékelték, két évre felfüggesztve.
Vágólapra másolva!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság a héten kiskorú veszélyeztetése miatt bűnösnek mondta ki a kunmadarasi szülőket, akik elvi megfontolásból nem adattak be több kötelező oltást a fiuknak- mondta Sándor Géza, a megyei bíróság szóvivője. A jogerős ítélet indoklása szerint a szülők döntése veszélyeztethette a kisfiúval közösségben lévő más gyerekeket is.

Az ügyet először idén áprilisban a Szolnoki Városi Bíróság tárgyalta. Akkor az apa egy év, az anya 10 hónap szabadságvesztést kapott, mindkettőt két évre felfüggesztve. A megyei bíróság a fiukat amúgy példásan nevelő szülők büntetését 6-6 hónapra mérsékelte, szintén kétéves felfüggesztéssel. Emellett elrendelte, hogy a szülők kötelesek együttműködni az egészségügyi, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgálatokkal.

A kunmadarasi szülők azért nem adatták be 2002-ben született fiuknak a 15 hónapos és 3 éves korában járó védőoltásokat, mert szerintük azok többet ártanak, mint amennyit használnak. Az elmaradt védőoltások miatt a helyi jegyző tett feljelentést.