Leszedték az uniós zászlókat Leányfalun

Vágólapra másolva!
Tiltakozásul levették az összes uniós zászlót Leányfalu épületeiről. A település polgármestere azért döntött így, mert szerinte az EU-nak be kellene avatkoznia a szlovákiai tankönyvbotrányba - írja a Magyar Nemzet. A szlovák oktatási tárca olyan magyar kisebbségi diákoknak szóló tankönyvet adott ki, amelyben a helységnevek szlovákul szerepelnek. A szlovák miniszterelnök-helyettes zsarolásnak nevezte a polgármester lépését.
Vágólapra másolva!

Elnézi a szlovákiai tankönyvbotrányt az Európai Unió, ezért Leányfalun levették az összes uniós zászlót az épületekről - írja a Magyar Nemzet. Október 16-án vették le a zászlókat a bölcsődékről, óvodákról, hivatali épületekről a Pest megyei település polgármestere, Nyíri Csaba döntése nyomán. "Az európai zászlót nem kötelező kitenni, így levételével jelképesen tiltakozunk a magyarokat ért támadások ellen" - mondta a polgármester a lapnak.

Nyíri a szlovák oktatási miniszter nevével fémjelzett szlovákiai tankönyvbotrányra utalt. A nemzeti kisebbségek számára frissen kiadott tankönyvek ugyan magyarul íródtak a magyar oktatási nyelvű alapiskoláknak, de a 8. osztályosoknak kiadott történelemkönyvekben a helységneveket szlovákul írták. Ugyanígy jártak el a negyedikesek számára készített honismereti tankönyv esetében - írja a Magyar Nemzet.

A leányfalui polgármester szerint "Brüsszel cinkosan hallgat és nem áll ki a saját mag által megalkotott törvény mellett", és "nem foglal állást a magyarok ügyében". A kisebbségi nyelvek európai chartáját 16 éve fogadták el Strasbourgban, Szlovákia pedig 2001-ben csatlakozott hozzá. Az Európa Tanács Miniszteri Tanácsa év eleji megállapítása szerint viszont a szlovák nyelvtörvény ellentétes a charta előírásaival.

Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes "szó szerinti zsarolásnak" nevezte a polgármester eljárását. Caplovic visszautasított mindennemű nyomásgyakorlási kísérletet, "érkezzen az akár egy önkormányzat, akár egy kormány, az ellenzék vagy bárki felől, aki ezt azért teszi, mert a begyében van a szlovák kormány".