Vágólapra másolva!
Már kétezer tagja van a Magyar Gárdának - derült ki szombaton, amikor a szervezet újabb négyszáz tagját avatták fel a Hősük terén. A gárda bizottságot hoz létre a büntető törvénykönyv átdolgozására és a börtönprogramok átdolgozására.
Vágólapra másolva!

Újabb négyszáz tagot avatott a Magyar Gárda szombat délután Budapesten, a Hősök terén. Az MTI szerint több gyerek is volt köztük. A Magyar Gárda negyedszer tartott országos avatási ünnepséget, ahol a szónokok arról beszéltek, hogy a Jobbik által éltre hívott szervezet sem kormányzati erővel, sem belső feszültségek keltésével nem lehet feloszlatni, szétzülleszteni.

A gárdisták a Szent Korona másolatára tettek esküt, kordonok között. A kordonon kívül körülbelül ötszáz szimpatizáns kísérte figyelemmel az avatási ünnepséget, a közelben sok rendőr várakozott.

Für Lajos, az Antall- és Boross-kormány volt honvédelmi minisztere azt mondta a rendezvényen: "földomlásos idők előtt állunk", ezért a gárdának kell erősnek és eltökéltnek lennie, míg Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és a magyar közszereplőket, hogy nyilatkozatban mondják ki: "nem vagyok semmilyen, a hazám ellen tevékenykedő érdekcsoport tagja, és Magyarországnak tudatosan nem ártok".

Kiss Róbert, a Magyar Gárda országos parancsnoka bejelentette: a büntető törvénykönyv átdolgozására és börtönprogramok készítésére munkabizottságot hoznak létre. A négyszáz új gárdataggal már több mint kétezren vannak - mondta Kiss -, és a "szakadár társulat jellemtelen játéka" ellenére is erősek maradnak.

Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke szerint "sorsfordító idők jönnek, és összeomlik a neoliberális világuralom", ezért a gárdának kell egységet és céltudatosságot mutatni, hogy világválság okozói ne tudják átmenteni hatalmukat.

Tíz taggal indult gárda

A Magyar Gárdát 2007 júniusában tíz alapítóval jegyeztette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg, amelynek célja a "nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtése. Legutóbb március 29-én szintén a Hősök Terént esküdött fel több száz gárdista.

A Magyar Gárda feloszlatásáról döntő polgári per a Fővárosi Bíróságon március 12-én kezdődött el. A Fővárosi Főügyészség a szervezet tavaly december 9-i, tatárszentgyörgyi felvonulása után kezdeményezte a gárda feloszlatás. A pert tárgyaló bírót augusztusban ismeretlenek megfenyegették, ezért új bírót jelöltek ki, és a szeptemberi tárgyalást december 15-re napolták el.