Rendőrökkel védik meg a Tisza-tavi halakat

Vágólapra másolva!
A parton és a vízen is rendőrök védik hétfőtől a Tisza-tó halállományát az orvhorgászoktól. A rendőrség és a természetvédők addig végeznek fokozott ellenőrzést, amíg a tó vizét a téli szintre leengedik, a leeresztés idején ugyanis a sekély vízben visszamaradó halak különösen kiszolgáltatottak a tolvajoknak.
Vágólapra másolva!

Fokozott ellenőrzés kezdődik hétfőn az orvhorgászat ellen a Tisza-tónál - közölte Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. Az akcióra azért van szükség, mert a tározó vízmélységét most állítják be téli szintre, és ilyenkor a halak nagy tömegben maradnak vissza a sekélyebb részeken, ahol sokan gyűjtik be őket szabálytalanul.

Busi László rendőr alezredes tájékoztatása szerint az akció során a vízirendőrök együttműködnek a terület halászati hasznosítóival, a társ rendőri szervek tagjaival, a természetvédőkkel és a polgárőrökkel is, hogy felderítsék és megakadályozzák a hallopást. A Tisza-tavon és a szárazföldön állandó rendőri jelenlétet biztosítanak a halállomány védelmére.

Az akció során a Tisza-tavon, a Tisza-folyón és a védtöltéseken közlekedőknél átnézik a járművek csomagtartóit, utánfutóit, ellenőrzik a horgászati engedélyek meglétét. Emellett kiszűrik az ittasan vezetőket, és ügyelnek a természeti környezet, a vízminőség védelmére vonatkozó szabályok betartására is - mondta Busi László A bevetésre váró technikai eszközök között van egy zárt felépítésű, fűthető kishajó is, amely hőkamerával és radarral rendelkezik.

Fejes Lőrinc, a területi vízügyi igazgatóság mérnöke jelezte: a tározó apasztását hétfőtől a Kisköre felső vízmércén mért 720 centiméteres vízállásnál kezdik meg. A művelet várhatóan november 13-ig tart, addigra több mint egy méterrel csökken a Tisza-tó vízszintje.