Előállították a Kánya-hegyi útblokád szervezőjét

Vágólapra másolva!
Bevitte a rendőrség azt a férfit, aki állítása szerint a saját erdejében lévő úton akart blokádot építeni. A férfi egy katonai objektumhoz vezető útra akart földet borítani.
Vágólapra másolva!

Előállította a rendőrség az encsi rendőrkapitányságra azt a férfit, aki útblokád építését tervezte pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplénben található Kánya-hegyi katonai létesítmény közelében. Perlaki Tamás, a blokádépítés szervezője, erdőtulajdonos korábban azt mondta: az erdő az ő tulajdona, és az út is. A magánút tulajdonosa a magánutat pedig akkor és ott zárja le, ahol és amikor akarja. Véleménye szerint az út sem a tulajdoni lapon, sem a földhivatali térképen nem szerepel, jogilag nincs is, tehát fogalmilag kizárt lenne egy jogsértő cselekmény a nem létező út lezárásával.

A budapesti Perlaki Tamás évek óta vitatja a zempléni Telkibánya melletti Kánya-hegyen álló 65 méter magas katonai objektum - híradástechnikai torony - felépítésének jogszerűségét. A férfi több fórumon is feljelentést tett arra hivatkozva, hogy az osztatlan közös tulajdonban levő erdőben neki is van tulajdonrésze, és a Honvédelmi Minisztérium (HM) beleegyezése nélkül építette fel az objektumot.

Tiltakozását is kifejezte már jó néhányszor, például 2006 februárjában a szigorúan védett létesítmény területén - állítása szerint a saját birtokán - egy fát próbált elültetni, mert tudomására jutott, hogy az erdészeti szolgálat ki akarja vonni művelés alól az érintett területet.

A pénteki útblokád építését azért szervezte meg, mert a szerinte jogtalanul épült torony kapcsán nem indultak meg a megfelelő eljárások, és ezzel szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak is be kell tartania a törvényt.

Az útblokád szervezőjét azonban - amikor a földet le akarta borítani az objektum felé vezető útra - a rendőrség a közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt előállította. Perlaki Tamás mellett mintegy fél tucat - vele szimpatizáló - tiltakozó vett részt a pénteki eseményen.

Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: aki akadály építésével veszélyezteti a közlekedést, bűncselekményt követ el. Az eljárás feladata ezt tisztázni.

A HM közölte, hogy "érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja a katonai objektum működésének ellehetetlenítését célzó pénteki akciót". Az objektum ugyanis jogerős és szabályos építési engedély birtokában épült, és szabályos, hatályos használatbavételi engedéllyel, illetve a területre vonatkozó bérleti szerződés birtokában működik - közölték.