Egymilliós bírság fenyegeti az oltást megtagadó háziorvost

Vágólapra másolva!
A tisztiorvosi szolgálat egymillió forintos bírsággal fenyegeti azt a tardi háziorvost, aki nem hajlandó beadni az influenza elleni védőoltást a betegeknek - olvasható a pénteki Népszabadságban. Az orvos azért döntött így, mert szerinte nem tisztázott, ki viseli a felelősséget az esetleges szövődményekért.
Vágólapra másolva!

Egymillió forintos bírságot helyezett kilátásba a tisztiorvosi szolgálat annak a tardi háziorvosnak, aki nem oltja be a betegeket az ingyenes influenza elleni védőoltással, mert szerinte tisztázatlan az orvosi felelősség, és az is, hogy ki fizeti meg az orvos munkadíját - írja a pénteki Népszabadság.

A napilapnak az ÁNTSZ a háziorvos álláspontjára úgy reagált: neki személyes és folyamatos ellátást kell biztosítania, és minden olyan közegészségügyi és járványügyi intézkedést meg kell tennie, amely a lakosság védelmének érdekében szükséges, és ebbe beletartozik a védőoltások beadása is.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról is beszélt a Népszabadságnak, hogy a tardi orvoson, Keszthelyi Gyulán kívül más, oltani nem akaró orvosról hivatalosan nem tudnak. A háziorvosi portálokon azonban egyre többen csatlakoznak a tardi orvoshoz, köztük Mester János hódmezővásárhelyi háziorvos is. Mester azt mondta: általában nem, de a beteg kifejezett kérésére és írásos nyilatkozata ellenében - amelyben átvállalja az esetleges szövődményekért a kockázatot - beadja az oltást, de a munkadíjat kiszámlázza az egészségbiztosítónak - olvasható a Népszabadságban.

Az országos tiszti főorvos a vakcina higanytartalma körül kialakult vitáról azt mondta a lapnak: aggodalomra nincs ok, azt pedig éppen vizsgálják, hogy van-e bármi értelme az állami felelősségnek a kötelező védőoltások esetében, hiszen a vakcináknál a gyártóké a felelősség.