Dulakodás a hospinvestes közgyűlésen

Vágólapra másolva!
Dulakodás tört ki a Heves megyei közgyűlés pénteki ülésén, amelyen megszavazták, hogy a megyei kórházat a Hospinvest Zrt. üzemeltesse. A magukat kórházvédőknek nevezőket ugyanis a biztonságiak el akarták távolítani az ülésről. A tanácskozást korábban bombariadó zavarta meg. A Hospinvest Zrt. a betegek türelmét kéri az átállás alatt.
Vágólapra másolva!

Dulakodás tört ki a Heves megyei közgyűlés pénteki ülésén, amelyen arról döntöttek, hogy november elsejétől a HospInvest Zrt. működtesse a megyei kórházat. A biztonsági szolgálat emberei el akarták távolítani az ülésteremből a magukat kórházvédőknek nevező tiltakozókat, akik részt akartak venni a közgyűlésen.

"Csak harminc embert engedtek be, majd megpróbálták a nyilvános ülésre érkezőket kizárni és becsukni az ajtókat, ekkor kezdődött valóságos közelharc, kiabálás" - mondta az [origo]-nak a helyszínen tartózkodó Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke, hozzátéve, hogy "óriási ribillió lett, tragikus körülmények között zajlott a közgyűlés".

Átadták a kórház működtetését

A Heves Megyei Közgyűlés döntése alapján november 1-jétől a HospInvest Zrt. működteti az egri Markhot Ferenc Megyei Kórházat. A kórház így szombattól már nem a megyei önkormányzat költségvetési szerve, a dolgozók közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, végkielégítésük kifizetésére pályázatot adott be az önkormányzat. A döntést a szocialista képviselők és egy független képviselő támogatásával hozták meg.

Cser Ágnes szerint szerint a működtetés átadása törvénytelen, mert az intézményben dolgozó több száz közalkalmazott nem kapta meg az utolsó munkában töltött napon, azaz pénteken a jogszabályban előírtaknak megfelelően a végelszámolási iratokat. Az érdekképviseleti vezető azt is elmondta, hogy 21 képviselő ellen nyújt be büntetőfeljelentést hivatali hatalommal való visszaélés és hűtlen kezelés miatt, mert szerinte nem lett volna szabad aláírniuk a szerződést a céggel egy érvénytelen pályázat alapján.

Bombariadóval indult az ülés

A pénteki ülés bombariadó miatt már késve is kezdődött, Petrovics András, Eger rendőrkapitánya az ülés megkezdése előtt bejelentette, hogy egy jelzés szerint a megyeházán bombát helyeztek el, ezért mindenkit megkért arra, hogy hagyja el az épületet. Miután a tűzszerészek átvizsgálták az épületet és nem találtak robbanóeszközt, folytathatta a munkáját a közgyűlés.

A hevesi közgyűlés március 7-én döntött arról, hogy a következő 20 évben a HospInvest Zrt. üzemelteti a kórházat. A határozatot 20 szocialista, valamint egy független képviselő szavazatával fogadták el, a 19 fideszes képviselő ellene szavazott.

A Hospinvest Zrt. türelmet kér

Néhány hetes szervezési munkára van szükség, hogy az ellátás visszaállhasson a megszokott szintre, mert a tiltakozók belső ellenállása miatt nem tudták végrehajtani a kórház menedzsmentjével kidolgozott átadási-átvételi programot - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Kollányi Gábor,a HospInvest Zrt. elnöke.

Kollányi közölte: az első napokban az akut ellátásra koncentrálnak, ezért a betegek türelmét kérik. Több osztályon teljesen új munkaerő fog belépni, némi tapasztalatlansággal, hiszen nem volt alkalmas a helyzet, hogy az újak elseje előtt bemenjenek a kórházba - mondta.

A HospInvest Zrt. mintegy ezer fős szakember gárdával kezdi meg a munkát, Kollányi szerint ez a biztonságos üzemeltetéshez megfelelő létszám. A továbbfoglalkoztatási lehetőséggel 856 kórházi dolgozó élt, a toborzás során pedig 132 munkatársat választottak ki a több száz jelentkezőből.

Kollányi Gábor a tiltakozókat okolta a kialakult morális válságért, és azért, hogy sokak átlépését fenyegetéssel akadályozták meg. "Vannak félelmeink, hogy a kórházban atrocitások lesznek a régi és az új dolgozók között, és lesznek orvosok, akik a kialakult hangulat miatt nem merik majd felvenni a munkát" - mondta. A kórház területét biztonsági őrök és rendőrök biztosítják majd, a betegek, a betegellátás, és a kórházi dolgozók biztonsága érdekében pedig költöztetéssel koncentrálják a betegellátást.