Az ügyészségnek adta át Strabag-dossziéját a Heti Válasz

Vágólapra másolva!
Átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek azt a dossziét a Heti Válasz, amelyben a Strabag-üggyel kapcsolatos információi szerepelnek. A lap szerint az iratköteg révén leleplezhető a tiltott pártfinanszírozás módszertana. Az ügyészég elfogadta a felajánlást, és közölte, ellenőrzik az iratokban szereplő információkat.
Vágólapra másolva!

A Heti Válasz szerkesztősége átadja a Központi Nyomozó Főügyészségnek a cikksorozatának alapjául szolgáló - ausztriai és magyar forrásokból származó - Strabag-dossziét - közölte a hetilap pénteken. A lap aktuális számában azt szerepel, hogy "az utóbbi négy évben 13,5 milliárd forint folyt át azon az Euro:contact nevű cégen, amely az osztrák sajtó szerint Strabag-pénzeket juttatott a magyar politika feketekasszáiba".

A lap szerint "a rendszerváltozás óta először kínálkozik esély arra, hogy lelepleződjön a tiltott pártfinanszírozás módszertana". "A korábban a túléléséért küzdő osztrák útépítő cég 2003 és 2007 között összesen 360 milliárd forint magyarországi közpénzhez jutott hozzá az állami, önkormányzati tendereken." A lap azokat az Euro:contact-fejléces papírokra írt - korábban az érintettek által hamisítványnak nevezett - feljegyzéseket is átadta, amelyeken több alkalommal is szerepel az MSZP-expénztárnok Puch László, az SZDSZ kincstári és székházügyeiben egykor eljáró Matyi László, illetve a volt liberális pártelnök Kuncze Gábor neve, gyakran a velük folytatott lobbimegbeszélések helyével és időpontjával együtt.

A lap szerint az iratok szerzője eurómilliók különböző arányú felosztását vezeti le, és kiderül a dokumentumokból, hogy a Strabag kapcsolatokat keresett a jobboldallal is. Például százezer euró erejéig Lezsák Sándor és Gyürk András neve fémjelezte konzervatív rendezvényeket támogatott.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője közölte az újság valóban felajánlotta a dokumentumokat az ügyészségen folyamatban lévő nyomozáshoz, amelyeket elfogadnak, és a megfelelő büntetőeljárási eszközökkel ellenőriznek. Az ügyészségen folyamatban lévő ügy egy vesztegetési ügy, amelyben április 1-jén indítottak nyomozást egy magánszemély feljelentése alapján, ismeretlen tettes ellen. További részleteket nem árult el.