Gondnokság alá helyezné Tollert a gyámhivatal

Vágólapra másolva!
Toller László volt pécsi polgármester gondnokság alá helyezését indítványozta a szekszárdi gyámhivatal. Ha a bíróság kimondja a kómában fekvő, de mandátumát továbbra is birtokló MSZP-s képviselő cselekvőképtelenségét, új választást kell kiírni.
Vágólapra másolva!

A két évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László szocialista képviselő, volt pécsi polgármester gondnokság alá helyezését indítványozta a szekszárdi gyámhivatal a Pécsi Városi Bíróságnál - közölte hétfőn az MTI-vel Hajdú István a bíróság szóvivője.

A gyámhivatal az elmúlt hónapokban lefolytatott vizsgálata keretében orvosszakértői véleményt kért Toller állapotáról, keresetét ennek alapján adta be a bírósághoz. Az ügy iratait a Szigetvári Városi Bírósághoz továbbították, tekintettel arra, hogy Pécs volt polgármestere nem Pécsett, hanem a Szigetvárhoz közeli Nyugotszenterzsébeten lakik. A per várhatóan 2009 januárjában kezdődik, és egy-két hónapig tart.

Toller László 2006. június 19-én, a 61-es úton, Tamási és Dombóvár között szenvedett balesetet, gépkocsiját egy szabálytalanul előző autó szorította le az útról. A polgármester sofőrje meghalt, Toller azóta is kómában fekszik. Később kiderült, hogy egyikük sem használta a biztonsági övet.

Bár kómában feküdt, Toller képviselői fizetését továbbra is folyósította az Országgyűlés Hivatala ami miatt a Fidesz pécsi szervezete élesen bírálta az MSZP-t. A DEPORT '56 nevű szervezet elnöke pedig feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt. Végül, 2008. januárjában Toller családja jelezte: nem adnak le vagyonnyilatkozatot, így a képviselő nem gyakorolhatja ójogait, nem szavazhat és nem jár neki a tiszteletdíj sem.

Parlamenti mandátuma azonban továbbra is Tolleré, azt csak akkor vesztené el, ha cselekvőképtelenség miatt gondnokság alá helyeznék. Az Országgyűlés előtt fekszik egy, ötpárti konszenzussal kidolgozott törvényjavaslat, amely értelmében elvesztené a mandátumát az a képviselő, aki egy évig nem vesz részt a parlament munkájában. Ha Toller elveszti mandátumát, helyére időközi választást kell kiírni Pécsett, de erre vaklószínűleg ebben a ciklusban már nem kerül sor.