Elengedték a késelő román kisfiút

Vágólapra másolva!
Gyermekvédelmi intézményben helyezték el azt a 12 éves román gyereket, aki saját bevallása szerint hónapok óta lopásból él a fővárosi Blaha Lujza téren, és csütörtökön késsel támadt egy nála három évvel idősebb fiúra. A gyerekkel szemben - aki egy banda tagja - tehetetlen a rendőrség, az otthonokból eddig mindig visszaszökött a térre. A BRFK megerősítette a Blaha Lujza tér környékének közbiztonsági védelmét.
Vágólapra másolva!

Eltávozhatott a rendőrségről az a 12 éves román gyerek, aki késsel súlyos sérülést okozott egy 15 éves fiúnak a budapesti Blaha Lujza téren - közölte Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-vel szombaton.

A gyerek, aki saját elmondása szerint hónapok óta lopásokból él a Blaha Lujza téri aluljáróban, csütörtökön azért szúrta combon a nála három évvel idősebb fiút, hogy megszerezze mp3-as lejátszóját. Az áldozatot súlyos sérüléssel szállították kórházba.

A gyerekkorú szurkálót a súlyos testi sértés miatt a józsefvárosi rendőrségre vitték, ügyében már a BRFK gyermek és ifjúsági osztálya jár el. Egy fővárosi gyermek-, és ifjúságvédelmi intézetben helyezték el, miután törvényes képviselőjének jelenlétében a rendőrségen meghallgatták.

Korábban a fiút már többször bevitték gyermekvédelmi intézetbe, ám ezek az intézmények nyitottak, így szinte azonnal újra visszatért a Blaha Lujza térre. Lapinformációk szerint a Romániából érkezett gyerek írni-olvasni nem tud, és soha nem járt iskolába sem.

Bandában bűnöznek

Egy hasonló korú fiatalokból álló banda tagjaként tevékenykedik mintegy fél éve a fiú - mondta el egy, az ügyet jól ismerő gyermekvédelmi szakember az MTI-nek. A gyermekvédelmi szakembereknek egyre több nehézséget okoz a bűnöző életmódot folytató fiatalok kezelése, nevelése az intézményes keretek között.

A távirati irodának nyilatkozó, neve elhallgatását kérő gyermekvédelmi szakember azt mondta, a román gyereknek három 14 év alatti társa is van, akik ugyancsak a Blaha Lujza téren, illetve annak környékén követnek el bűncselekményeket, jórészt lopásokat, rablásokat.

A banda három másik kiskorú tagja magyar, és az intézményes állami gondoskodás keretei között élnek egy gyermekotthonban, már amikor éppen nincsenek szökésben. Úgy tudják - mondta a szakember -, hogy a gyerekek nincsenek rászorulva a felnőttek segítségére. Amit naponta "begyűjtenek", orrgazdáknak adják el, ebből élnek.

Tehetetlenek a hatóságok

Több médium is arról számolt be, hogy a magyar hatóságok ebben a helyzetben tehetetlenek, mert nincs törvényes felhatalmazásuk arra, hogy egy gyerekkorú, külföldi állampolgárral szemben kényszerintézkedést alkalmazzanak, amíg nem találnak megoldást a helyzetre, a gyerek lényegében szinte bármit büntetlenül megtehet.

A BRFK ugyanakkor közölte: a fiú eltűnés miatt körözés hatálya alatt áll. A rendőrség megerősítette a Blaha Lujza tér környékének a védelmét, péntek óta megnövelték a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát.