Újbuda megvenné a városközpontját

Vágólapra másolva!
Vételi ajánlatot tesz Újbuda a fővárosnak a kerület városközpontjára - jelentette be pénteken a XI. kerület városgazdálkodási bizottságának fideszes elnöke. A kerületi önkormányzat azt az ingatlant is meg akarja venni, amelyet az egykori Express utazási iroda jogutódja, az Estivo Kft. követel a fővárostól cserébe egy évek óta vitatott tulajdonjogú ingatlanért.
Vágólapra másolva!

Újbuda vételi ajánlatot tesz a kerület városközpontjára, hogy megszerezze a területet a jelenlegi tulajdonostól, a fővárosi önkormányzattól - mondta el Balás Piri László, a XI. kerület városgazdálkodási bizottságának fideszes elnöke pénteken.

A főváros értékbecslője nemrég 552,5 millió forintra értékelte a kelenföldi területet, a kerület ezért ennyit ajánl majd érte - közölte Balás Piri László. Erről a tegnapi önkormányzati ülésen döntöttek, ahol megszavazták a területre vonatkozó változtatási tilalom elrendelését is. Amíg az új területszabályozási terv el nem készül, addig nem adható ki építési engedély az ingatlanra.

Balás Piri László szerint a főváros vezetésének nem lehet reális oka arra, hogy visszautasítsa az ajánlatot, hiszen a kerület a főváros által meghatározott árat kínálja. A városrész polgármestere, a szocialista Molnár Gyula számára pedig kötelező érvényű az ajánlattétel az ülésen megszavazott döntés után. A bizottság elnöke szerint a központ a városrész legfontosabb területe, mert ez az egyetlen közösségi létesítménye a kerületnek. Balás Piri úgy tervezi, hogy a szomszédos Etele térhez kellene igazítani a városközpontot, megőrizve a jelenlegi szolgáltatásokat és a piacot. Az építkezés várhatóan másfél éven belül, a bontási munkálatokkal indulhat el.

Újbuda ajánlata az Etele út 55. szám alatti ingatlan megvételére is vonatkozik. Ennek az ingatlannak a sorsáról azonban egy másik tárgyalás is folyik a főváros és egy cég között. Az Estivo Kft. nevű cég egy régóta húzódó vita miatt tart igényt a telekre. A vita arról folyik, kié az óbudai Bogdáni úti buszvégállomást is magában foglaló ingatlan kezelői joga.

A Bogdáni útra - amely akkor a Magyar Állam tulajdonában és az Express utazási iroda kezelésében volt - 25 évvel ezelőtt építették a buszvégállomást. Az utazási iroda kezelői jogát a kártalanítás után viszont nem törölték a telekkönyvből. Az Express utazási iroda a rendszerváltás után részvénytársasággá alakult, ekkor a földhivatal bejegyezte tulajdonjogát a területre. A részvénytársaság később megalapította az Estivo Kft.-t, és az ingatlan ehhez a céghez került. Erről a főváros csak később, 1999-ben szerzett tudomást, 2000-ben pert indítottak, végül 2006-ban a Legfelsőbb Bíróság elutasította a főváros keresetét, így a terület továbbra is az Estivo Kft. tulajdonában maradt.

A főváros ezért tárgyalni kezdett a céggel, amely a XI. kerületi Tétényi úti Üzletközpontot kérte cserébe az óbudai területért, illetve a szintén újbudai Etele út 55. szám alatti ingatlant, ahol jelenleg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Budapesti Művelődési Központ is üzemel.