Eltűntek a lehallgatásos videók a netről

Vágólapra másolva!
Levették az internetről azokat az adatgyűjtési üggyel kapcsolatos felvételeket, amelyeket pénteken töltöttek fel ismeretlenek a YouTube internetes videomegosztó oldalra. A felvételeken állítólag új, lehallgatott telefonbeszélgetéseket rögzítettek, egyiken például Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterről készítendő környezettanulmányról van szó.
Vágólapra másolva!

Szombatra eltűntek az internetről azok az állítólag lehallgatott telefonbeszélgetéseket rögzítő felvételek, amelyeket ismeretlenek töltöttek fel egy nappal korábban. A Népszabadság internetes oldal számolt be arról, hogy péntek este lehallgatott telefonbeszélgetések kerültek nyilvánosságra a YouTube internetes videomegosztó oldalon az adatgyűjtési ügybe keveredett UD Zrt.-val kapcsolatban.

A felvételek egy januspannonius68 nevű felhasználó neve alatt kerültek fel az internetre, több beszélgetést híváslista, illetve kémszoftver címmel töltöttek fel. Szombat este azonban a jannuspannonius68 név alatt már egyetlen felvétel sem volt elérhető.

Az egyik felvételen állítólag valaki arról beszél, hogy éppen Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterről készítenek környezettanulmányt. "Bajnai Gordont kátézzuk éppen" - mondja a telefonáló. "Jó hír ez" - válaszolja rá a másik. Feltettek egy olyan felvételt is, amelyen állítólag az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosa, Tóth János vitatja meg egy emberével egy belvárosi ügyvédi iroda megfigyelésének, akár bekamerázásnak lehetőségét. Az iroda épületét részletesen leíró, beszámót tartó ember azt mondja: az ügyvédi iroda vállalatfelvásárlásokkal, fúziókkal, reorganizációkkal foglalkozik.

Egy másik felvételen egy Attila nevű férfi egy gépfegyver és negyven darab lőszer beszerzéséről tájékoztatja megbízóját, és későbbre ígér neki egy légpuskát is, ez utóbbiról hozzáteszik, hogy egy bemutatóra kell. Az internetre felkerült olyan beszélgetés is, amelyben a telefonáló arról panaszkodik, hogy elmúlt a hónap vége, és valaki még mindig nem fizetett a szüleinek.

A harmincöt telefonbeszélgetés között a korábban már Dávid Ibolya által bemutatott, illetve a Fidesz honlapján közzétett felvételek is szerepelnek. A Hírszerző pénteki cikke szerint egyes lehallgatott telefonbeszélgetésekből az derül ki, hogy az UD Zrt-nek volt egy másolata a MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfeleinek adatbázisáról, illetve tudtak a Mol Nyrt. dolgozóinak telefonos és email-ellenőrzéséről. A Mol nem kommentálta, hogy volt-e teljes körű telefonos és e-mail ellenőrzés a cégnél. A Mol biztonságvédelmi kérdésekben nem ad és nem adhat a sajtónak kommentárt -közölte szombaton a Mol, hozzátéve, hogy "a vállalat a törvényeknek megfelelően jár el, és működik együtt az erre hivatott hatóságokkal".

Szilvásy György polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön közölte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) ismeretlen tettes ellen tett feljelentésének melléklete az UD Zrt. vezetőinek lehallgatása során készült több mint száz hangfelvételt tartalmaz, és ebből az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagjai "durván harminc körüli" felvételt kaptak meg.

Ezek közül hozott nyilvánosságra néhányat a Fidesz csütörtökön. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese Szijjártó Péter szóvivővel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a telefonbeszélgetések nem minősített iratként kerültek a bizottság elé, ezért a Fidesz úgy döntött az érintettek beleegyezésével, hogy lejátssza azokat, és nyilvánosságra hozza a párt hivatalos honlapján.

A Fidesz szombaton, az újabb felvételek előkerülése után közleményt adott ki, amely szerint ezek a hanganyagok azt bizonyítják, hogy a Fidesz és politikusai semmilyen törvénytelen ügyletben nem vettek részt. Az MSZP választmányi elnöke, Simon Gábor szerint a Fidesznek tisztáznia kell magát az adatgyűjtési üggyel kapcsolatban. "A választmány meggyőződése, hogy ezekben az ügyekben a kormány törvényesen és jogszerűen járt el" - mondta.