TÁRKI: a parlamenti küszöbön áll az MDF

Vágólapra másolva!
Ismét a parlamenti küszöb közelébe került az MDF támogatottsága, így ha most rendeznék a parlamenti választásokat, hárompárti parlament lenne a legvalószínűbb végeredmény - derül ki a TÁRKI legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az MSZP támogatása tovább csökent, a Fideszé tovább nőtt; a biztos pártválasztók körében a legnagyobb ellenzéki párt 37 százalékkal vezet a kormánypárt előtt.
Vágólapra másolva!

Három párt jutna be a parlamentbe, ha most vasárnap lennének a választások - állítja a TÁRKI közvélemény-kutató cég szerdán publikált tanulmánya. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot érintő reprezentatív felmérés szerint nyár óta nőtt a kis pártok támogatottsága; az SZDSZ-é kis mértékben, az MDF-é jelentősen.

Előbbit az összes szavazó 2 százaléka, a biztos szavazók 4 százaléka választaná, utóbbira az összes szavazó 4, illetve a biztos szavazók 6 százaléka szavazna. Ezzel - a hibahatárokat is bekalkulálva - az MDF ismét az 5 százalékos parlamenti küszöb közelébe került.

A két legnagyobb párt támogatása június óta egyenletesen változott, a Fideszé három hónap alatt 32 százalékról 35 százalékra nőtt, az MSZP-jé 17 százalékról 14 százalékra csökkent az összes szavazó körében. A biztos szavazók körében a két legnagyobb párt különbsége még látványosabb, az MSZP némi csökkenéssel 24, a Fidesz változatlanul 61 százalékon áll, 37 százalékos különbséget mutatva.

A bizonytalanok és nem szavazók aránya jelentősen csökkent, de továbbra is magas, a júliusi 43 százalékról 39 százalékra esett. Az adatok alapján elmondható, hogy többen rendelkeznek szeptemberben pártszimpátiával a korábbi hónapokhoz képest - olvasható a TÁRKI honlapján. Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 52%-a venne részt biztosan, júniusban 57%, júliusban szintén 52% volt ez az arány.

A TÁRKI által elvégzett közvélemény-kutatás adatfelvétele 2008. szeptember 4. és 12. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95%-os megbízhatósággal nem több, mint ±3,1 százalék.