Gyurcsányon át vezet az út az erős SZDSZ-hez

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc távozása a feltétele annak, hogy az SZDSZ ismét együttműködjön a szocialistákkal - derült ki Fodor Gábor pénteki nyilatkozatából és több névtelenséget kérő szabad demokrata ügyvivő magyarázatából. Egy Gyurcsány nélküli kormányt ugyanis az SZDSZ arcvesztés nélkül támogathatna, sőt, a népszerűtlen kormányfő megbuktatásával még vissza is nyerhetné szavazói egy részét.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ csak egy szakértői kormányról akar tárgyalni - reagált Gyurcsány Ferenc kormányfő keddi meghívására pénteken, a szabad demokraták ügyvivő testületének ülése után Fodor Gábor pártelnök. Fodor azt is kijelentette: Gyurcsány nem lehetne a vezetője egy esetleges szakértői kormánynak, ezek szerint tehát az SZDSZ nem akar olyan kabinetet, amelyet Gyurcsány irányít.

A miniszterelnök múlt héten tette közzé a Népszabadság mellékletében legújabb, Megegyezés című programját, de az SZDSZ azt - Fodor szavaival - "tartalmi és személyi okokból" sem tudta elfogadni. A kormányfő ez után javasolt közvetlen tárgyalásokat a volt koalíciós partnernek. Azt üzente, várják az SZDSZ konkrét javaslatait arról, hogyan valósítanák meg az általuk kívánt kiadáscsökkentést.

Gyurcsány nélkül

"Nem mondhatjuk egyszerűen, hogy bocsi, hülyék voltunk!" - értékelte a helyzetet az [origo]-nak a párt egyik, névtelenséget kérő ügyvivője. Fodor az MSZP térfelére ütötte vissza a labdát azzal, hogy a szakértői kormányt nevezte meg a tárgyalások témájaként, egyúttal pedig megüzente azt is, hogy szó sem lehet a kormány támogatásáról, amíg Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök - jelentette ki.

Az MSZP még mindig abban a hitben él, hogy az SZDSZ előbb-utóbb engedni fog, és visszatér a koalícióba, vagy kívülről támogatja a kisebbségi kormányt - mondta a párt egyik Fodorhoz közel álló képviselője. Mindketten megjegyezték, hogy az SZDSZ-nek nincs más választása, mint rászorítani a szocialistákat a kormányfő leváltására.

Az [origo]-nak névtelenül nyilatkozó SZDSZ-es politikusok szerint a kényszer ráviszi majd a szocialistákat a váltásra. Gyurcsány korábban többször kijelentette, hogy lemond, ha a parlamentben elbukik a költségvetési törvény. Az általunk megkérdezett szabad demokrata politikusok pedig kész tényként kezelték, hogy Gyurcsány vezetésével az MSZP nem fogja tudni megszerezni az SZDSZ támogatását a költségvetéshez.

Nem zárták ki ugyanakkor teljesen, hogy az SZDSZ a jövőben együttműködik a szocialistákkal. Azt mondták: egy esetleges szakértői kormány programjában szerepelhetnének a szabad demokraták által kívánt intézkedések, így anélkül jöhetne létre az új parlamenti együttműködés a két párt között - forrásaink kerülték a koalíció szó használatát -, hogy az SZDSZ az által kívánt irányba terelnék az országot.

Az MDF-fel később

Fodor a pénteki ülés után bejelentette azt is, hogy szívesen részt vesznek az MDF elnöke, Dávid Ibolya által kezdeményezett, az ellenzéki pártvezetők közötti megbeszélésen, de a jövő hét neki semmiképp nem felel meg, mert előre leegyeztetett programjai vannak. Fodor utalt az MDF közelgő elnökválasztására is, amikor azt mondta, nem akarnak kampánycélokat szolgálni.

Ugyanakkor az SZDSZ nem ért egyet az MDF adótörvényekre vonatkozó javaslatával, miszerint az ellenzék közösen dolgozzon ki egy adótörvényt. Mint mondta, az adótörvények beterjesztése elsősorban a kormány feladata, ezt az ellenzék véleményezi, és nem szeretnék felcserélni a szerepeket. Dávid Ibolya reakciójában azt írta, megdöbben Fodor kijelentésén, és továbbra is elvárja az SZDSZ-t az ellenzéki találkozóra. Ha Fodor nem ér rá, "akkor meghívjuk Kóka János frakcióvezető urat" - reagált a pártelnök.

A Fidesz választásokat akar

"A szocialista párt nem szavakról és nevekről, hanem továbbra is a programról akar egyeztetni" - reagált az SZDSZ döntésére Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. "Nem az lényeges, hogy egy kormányt szakértőinek, vagy politikainak hívnak, hanem az, ki milyen programot képzel el a kormányzás számára és annak lesz-e parlamenti többsége" - vélte. A kormányok mögött egy alkalmi vagy állandó parlamenti többségnek kell állnia, többséget pedig programhoz lehet szerezni - mondta.

Folytatódik a kisebbségi kormány szánalmas vergődése - így ítélte meg a pénteki eseményeket Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. "Magyarország érdeke az előre hozott választás" - jelentette ki, hozzátéve: Magyarországnak nincs több elvesztegetni való ideje, az embereknek minél előbb vissza kell kapniuk a jövőről szóló döntés lehetőségét.

A KDNP szóvivője, Halász Zsuzsa szintén azt mondta, hogy Magyarország számára az előre hozott választás jelenti a megoldást, a szakértői kormány nem lenne ideális a probléma feloldására, bár "ennek irányába mutatna". A KDNP szerint a szakértői kormány csak ideiglenesen fogadható el, amíg le nem zajlanak az új országgyűlési választások. A szóvivő megjegyezte: a KDNP üdvözli, hogy az SZDSZ következetesen képviseli saját álláspontját.