Orbán újítóbb, Gyurcsány jobban figyel - felmérés

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort is egyre kevésbé tartják előrelátónak, megbízhatónak vagy tisztességesnek a választók - állítja a Századvég és a Forsense legfrissebb közvélemény-kutatása. A felmérés szerint Orbánhoz még mindig többen társítanak pozitív tulajdonságokat, de Gyurcsány sokat javított tisztesség és a problémákra való odafigyelés terén.
Vágólapra másolva!

Több ponton javított megítélésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Orbán Viktorhoz képest, noha a Fidesz elnökéhez még mindig többen társítanak pozitív tulajdonságokat - derül ki a Századvég és a Forsense felméréséből.

A közvélemény-kutatók 2008. szeptember 15-23. között, 1000 ember megkérdezésével végzett országos közvélemény-kutatásában egyes tipikus politikusi tulajdonságokra vonatkozó kérdések segítségével vizsgálták Gyurcsány és Orbán megítélését. A félévente végzett felmérés célja azoknak a jellemvonásoknak a meghatározása volt, melyeket a választók a két politikusra nézve jellemzőnek tartanak.

A megkérdezettek szerint Orbán Viktor jobban odafigyel az emberek problémáira, érthetőbb és hitelesebb, ezekben a tulajdonságokban a felmérés szerint 16, 13 és 11 százalékpont a politikusok közötti különbség. Jelentős a különbség a megbízhatóság, tisztességesség, őszinteség, rugalmasság, valamint a jó megjelenés terén is - szintén Orbán javára. A többi kilenc vizsgált vonás esetében +/-3 százalékpont közötti az eltérés, ami nem haladja meg a mintavételből fakadó becslési hiba mértékét.

Gyurcsány Ferenc az elmúlt félév alatt három esetben tudta jelentősen csökkenteni a különbséget Orbánhoz képest: a közös megoldások keresése (11 százalék), az emberek problémáira való odafigyelés (9 százalék) és a tisztességesség (9 százalék) terén. Emellett idén márciushoz képest valamivel többen tartják megfontoltabbnak, rugalmasabbnak és felkészültebbnek is.

Orbán Viktor esetében 3 százalékpontot meghaladó mértékű csökkenést tapasztalható a tisztességesség és a megbízhatóság (-6 százalékpont), a hitelesség és az emberek problémáira odafigyelés (-5 százalékpont), valamint a felkészültség, rugalmasság, tapasztaltság, megfontoltság és őszinteség (-4 százalékpont) terén. A Századvég a volt kormányfő esetében egyetlen olyan tulajdonságról tudott beszámolni, ahol az általános trenddel ellentétes, azaz enyhén emelkedő volt a megítélés, ez az újító szellemiség (+2 százalékpont) volt.

A két politikus mutatóinak ellentétes irányú változása gyakorlatilag kioltja egymást - olvasható a felmérésben. Ezzel együtt van három olyan vonás, amelyet egyre kevesebben említenek mind Gyurcsány, mind Orbán kapcsán. A három vonás: hosszú távra gondolkodás, megbízhatóság és tisztességesség.