Már hétfőn feloszlatná a parlamentet az MDF

Vágólapra másolva!
A házszabálytól eltérve, sürgős tárgyalással döntene az Országgyűlés feloszlatásáról az MDF. A párt csütörtökön nyújtotta be a feloszlatásról szóló határozati javaslatát, amiről elvileg már jövő hétfőn dönthet a parlament.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli házbizottsági ülést kezdeményez hétfőre az MDF, annak érdekében, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltérve tárgyalja és még aznap szavazzon is a parlament feloszlásáról szóló indítványukról - tájékoztatta az MTI-t Szili Katalin házelnök. A kezdeményezés a házbizottság ülése után érkezett Herényi Károlytól, az MDF frakcióvezetőjétől, aki a határozati javaslat egyik benyújtója.

Az MDF csütörtök délelőtt nyújtotta be az indítványt, amelynek eredetileg nem kérte a sürgős tárgyalását. Az Országgyűlés szeptember 15-én tartja a nyári szünet utáni első ülését. Ha a képviselők négyötödös többséggel úgy döntenek, hogy eltérnek a házszabálytól, elvileg már aznap megtárgyalhatják az MDF indítványát és szavazhatnak is róla. A parlament önfeloszlatásához a képviselők több mint felének szavazata szükséges.

Szili Katalin szerint az alkotmány és a házszabály külön nem rendelkezik a feloszlatáshoz szükséges szavazati arányról, így ebben a kérdésben az általános szabályok az irányadóak, vagyis a jelenlévő képviselők többségével ki lehet mondani az Országgyűlés feloszlását. Jogászok közt korábban jogértelmezési vita alakult ki arról, hogy milyen többség szükséges egy ilyen döntéshez: a jelenlévők többsége, vagy az összes képviselő több mint felének szavazata.