A BRFK ismeri a rendőrt a szám mögött

Vágólapra másolva!
Azonosíthatók a tömegoszlatást végző rendőrök - állítja a BRFK, amely szerint a rendőrök ruháján lévő szám megegyezik a jelvényével, ezért központi nyilvántartás van róla. A rendőrség helyreigazítást kér a Magyar Nemzettől, amely szerdán írt arról, hogy egy tavalyi demonstráció után hiába próbáltak beazonosítani egy tisztet. A lap és a rendőrség valószínűleg nem ugyanarról a számról beszélnek.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) minden esetben azonosítani tudja azonosítószámuk alapján a szolgálatot teljesítő rendőröket - közölte a BRFK pénteken. A rendőrség honlapján közzétett közleményt a rendőrség a Magyar Nemzet szerdai cikkére reagálva adta ki, abban ugyanis a lap azt állította: a tömegoszlató rendőrök fiktív azonosítókat viseltek.

A csapaterőben szolgálatot teljesítő rendőrök egyenruháján elhelyezett ötjegyű számsor megegyezik a szolgálati jelvényükön található számmal. A jelvényszám egyedi azonosító, a BRFK nyilvántartásából megállapítható, hogy kié az adott szám - áll a közleményben. A BRFK szerint Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya elrendelte az azonosítószámokról vezetett adatbázis vizsgálatát. Az ellenőrzés során hiányosságokat nem tapasztaltak, a rendőrség közleménye szerint a nyilvántartás pontos és naprakész.

A Magyar Nemzet szerdai számában számolt be arról, hogy a rendőrség nem tudott beazonosítani egy, a Batthyány-örökmécsesnél 2007. november 16-án szolgálatot teljesítő rendőrtisztet. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) pénteki közleményében tudatta, hogy mind az ORFK, mint pedig a BRFK helyreigazítási kérelemmel fordul a Magyar Nemzet főszerkesztőjéhez, mivel a lapban megjelent állítások nem felelnek meg a valóságnak.

A BRFK közleményében a rendőrök ruhájára varrt azonosítóra hivatkozik, a rohamsisakon feltüntetett számok azonban nem azonosak a szolgálati jelvény számával. Az ORFK korábban azt közölte, a sisakok számait az egyes rendőri szervek adják ki, azokról központi nyilvántartást nem vezetnek. A kódszámból csak az adott rendőri szerv tudja azonosítani a rendőröket.