Kormányfői rekordot állított be Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc a rendszerváltás után a leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfő. Gyurcsány négy éve, 2004. szeptember 29-én tette le először miniszterelnöki esküjét.
Vágólapra másolva!

Rekordot állított fel Gyurcsány Ferenc, aki négy éve, 2004. szeptember 29-én tette le először miniszterelnöki esküjét. Ezzel Gyurcsány a rendszerváltás után a leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfő, két éve ugyanis ismét esküt tehetett a parlament előtt - írja a Népszabadság. Gyurcsány ezzel megelőzte Horn Gyulát, aki 1994. július 15. - 1998. július 6. között, illetve Orbán Viktort, aki 1998. július 6. - 2002. május 26. között volt kormányfő.

Gyurcsány 2004-ben Medgyessy Péter kormányfőt váltotta a miniszterelnöki székben. Medgyessytől az SZDSZ Csillag István gazdasági miniszter leváltása miatt volna meg a bizalmat. Medgyessy ellen az MSZP és az SZDSZ bizalmatlansági indítványt akart benyújtani, de ő azt megelőzve lemondott posztjáról. Az MSZP kongresszusa 2004. augusztus 25-én Gyurcsány Ferencet jelölte miniszterelnöknek. A 2006-os áprilisi választásokon az MSZP szerezte meg a legtöbb mandátumot, így újra Gyurcsány alakíthatott kormányt.