Orbán: a magyarizmus a lényeg

Vágólapra másolva!
A jobboldal ideológiája a magyarizmus - jelentette ki egy hétvégi rendezvényen Orbán Viktor Fidesz-elnök. Szerinte a nemzeti érdek mindennél fontosabb, és nem az a lényeg, hogy ki nyugatbarát vagy éppen oroszbarát. Az ellenzék vezetője hosszan beszélt Oroszországról, amelynek szerinte még mindig világhatalmi törekvései vannak, egyben az energiaforrások egyedüli szállítójává szeretne válni.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint mindennél fontosabb a nemzeti érdek, és nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb nyugat-, vagy Oroszország-barát. A legnagyobb ellenzéki párt a Somogy megyei Kötcsén rendezett zártkörű "polgári pikniket" - a találkozóról a fidesz.hu-n jelent meg tudósítás. Eszerint a Fidesz elnöke a "magyarizmust" nevezte a jobboldal ideológiájának, és arról is beszélt, hogy szerinte Oroszországnak világhatalmi törekvései vannak.

Orbán többek között arról beszélt: szükségesnek és fontosnak tartja az orosz energiát Magyarország számára, de először olyan energiavezetéket kell kiépíteni, amely nem Oroszországból jön, és amely csökkenti az oroszoktól való függőséget. A globalizáció haszonélvezője ma már nem a Nyugat, hanem Ázsia Ma ugyan Kínával az élen, de hamarosan Indiával bővülve, és egyre erősödő orosz világhatalmi törekvések közepette - jelentette ki Orbán. "Mára teljesen bizonyossá vált, hogy Oroszországnak jól átgondolt világhatalmi törekvése van" - fogalmazott.

Orbán szerint figyelmeztető jel, hogy az orosz elnök Grúzia megtámadását követő napon azt nyilatkozta: Oroszországnak legitim biztonsági zónái vannak. A Fidesz elnöke szerint ez a régi "ütközőzónák" elmélete, vagyis Oroszország azt állítja, hogy bizonyos országoknak ő diktálhatja, milyen politikát kövessenek, ami elfogadhatatlan. Arra is figyelmeztetett: mindez hozzánk nagyon közel történik, mert a szomszédos Ukrajna is érintett a kérdésben.

A pártelnök ugyancsak figyelmeztető jelnek nevezte, hogy az oroszok olyan üzleti ajánlatot tettek Türkmenisztánnak, Azerbajdzsánnak és más országoknak is, amely szerint a náluk található nyersanyagokat vagy megvásárolnák, vagy az oroszok által birtokolt vezetékeken keresztül juttatnák ki az adott országból. Az oroszok tehát monopolhelyzetre törekednek az energiaforrások tekintetében, ami szintén elfogadhatatlan - mondta a Fidesz elnöke, aki szerint "Közép-Európában ezt mindenki megértette, kivéve Magyarországot".

A több mint két hétig tartó amerikai látogatása után hazatérő politikus az útja során megjelent magyarországi sajtóvélemények kapcsán megjegyezte: nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb Nyugat-, vagy Oroszország-barát, hanem az a lényeges kérdés, hogy ki a leginkább magyarbarát. "Innen kiindulva lehet aztán megmondani, hogy ha mi egy csak magyar érdekeket képviselő állásponton vagyunk, akkor abból mi következik Oroszországra és Amerikára nézve. Nem pedig fordítva" - jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint a nemzeti érdek mindennél fontosabb. "Ha be kell vezetni egy szót, akkor vezessük be a magyarizmust. Tehát a jobboldalnak az ideológiája a magyarizmus. A magyar érdekeket nézzük, azonosítjuk be, onnan vonunk le következtetéseket" - mondta.

A fidesz.hu szerint Orbán Viktor előadásában arról is beszélt, hogy a Fidesz kormányra kerülésekor az államadósság 58 százalék volt, amelyet 2002-re 53 százalékra sikerült csökkenteni. Ha a Fidesz tovább kormányozhatott volna, akkor Magyarország ma az élbolyba tartozna a térségben - jelentette ki.