"Ha mi fogunk meg valakit, azt megemlegeti"

Vágólapra másolva!
Márkanév a kommandós versenyeken, a rendre előkelő helyen szereplő Neutron neve - állítják a Paksi Atomerőművet is őrző csapat tagjai. Az egységbe bekerülni nehéz, jó, ha tízből egy ember teljesíti a kőkemény elvárásokat. Ha valahol megjelennek, akkor próbálkozni sem érdemes - mondják. A nyers erő helyett a tapasztalatban és a koncentrációban hisznek, de azért ha valakit megfognak, abban mély nyomot hagynak.
Vágólapra másolva!

Paks peremén, ahol már a szántók kezdődnek, szögesdrót-kerítéssel körbevett telek terül el. A kerítésen belül egy gyakorlópálya, kutyakennelek és lapostetős, kétszintes, a Kádár-kort is bőven megélt kockaépületek állnak. A volt munkásszállókban a Tolna megyei rendőrség alá tartozó kommandósok Neutron Bevetési Osztály csapata gyakorol.

"A fizikai tűrőképesség határán kellett teljesítenünk, majd utána célba lőni és tiszta fejjel elemezni a helyzetet" - mondta a Neutron egyik tagja arról a kommandós versenyről, amit augusztus végén nyertek meg Bukarestben. A versenyre 18 csapatot hívtak meg Kelet-Közép-Európából. Eddigi legnagyobb sikerüket az Egyesült Államokban érték el: Orlandóban 2006 novemberében 69 ország kommandósaival versenyeztek különböző számokban (pl. toronymászás, lövészet, túszmentés) és ezüstérmet szereztek.

A Neutron elsődleges feladata a Paksi Atomerőmű védelme. Az erőművet világszínvonalú technikával (kerítésekkel, kamerákkal, szenzorokkal) védik a külső veszélyektől. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságnak külön szerződése van az atomlétesítménnyel, így két másik csapat mellett rendelkezésükre áll a Neutron is (egy egységük 24 órában, a többiek állandó készenlétben). A légtér is le van zárva, csak 6 ezer méternél magasabban szállhatnak el Paks fölött repülők. A Neutron tagjainak bejárásuk van az erőmű egész területére - még a reaktorokhoz is. A leggyakoribb illetéktelen behatolók a fémtolvajok és a környezetvédelmi aktivisták, ám az erőmű belső területeire eddig senki sem tudott bejutni. Próbálkozni nem érdemes. "Ha mi fogunk meg valakit, azt megemlegeti" - mondja a csoport egyik tagja.

Ebből volt már problémájuk is. 2004-ben a bázishoz közeli paksi sportcsarnokban kosárlabda rangadó volt: a helyi Atomerőmű csapott össze a szolnokiakkal. A vendégszurkolók végig szapulták a rendfenntartásra kivezényelt neutronosokat. Később a buszuk felé haladva egyikük leköpte a kommandó egyik tagját. Ez törvénybe ütközött a rendfenntartók szerint, és megpróbálták kiemelni a tömegből a köpködőt, akit viszont védtek a társai. Botrányba fúló csetepaté lett az meccsből.

A szolnokiak azt állították: brutálisan megverték őket a neutronosok, míg az egység tagjai nem érezték aránytalannak a fellépésüket. A bíróság a rendőröknek adott igazat, akik szerint "az egyenruha a Magyar Köztársaságot reprezentálja", tehát aki azt leköpi, az a nemzetet köpi le. Miért nem hagyták egyszerűem elmenni a busszal a köpködő szurkolót? "Minden elkezdett rendőri intézkedést be kell fejezni" - válaszolta egyikük. Azóta állítólag a szolnoki drukkerek a legbékésebbek a kosármeccseken.

A végső megoldás

Az atomerőmű védelme mellett ők alkotják a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) egyik legfontosabb osztályát is. Bevetési egységük feladatai közé tartozik a személy- és vagyonvédelem, útvonal-biztosítás (egyszer a Magyar Gárda vonulását biztosították), védett vezetők (pl. köztársasági elnök) kísérése, nagyobb bűncselekmények megakadályozása és elkövetők elfogása, közveszélyes emberek ártalmatlanná tétele, emberrablások, drogügyletek megelőzése vagy például az elhasznált paksi fűtőelemek kísérése.

A TMRFK nagyrészt végső megoldásként alkalmazza őket, ilyenkor csak egy telefon kell az állandó készültségben lévő csapatnak, és máris mennek ki a helyszínre. Egy-egy bevetésen gyakran nem lehet hosszasan tervezgetni, hanem pár perc alatt ki kell találni a helyes taktikát, bár léteznek különböző sémák a leggyakoribb esetekre.

Változó, hogy mennyi akcióra hívják őket: előfordul, hogy egy hétig semmi sem történik, de olyan is, hogy egy héten belül háromszor kell kivonulnia a csapatnak. Hosszan előkészített jelentős ügyük volt, amikor egy 800 milliós csempészett mobiltelefon-szállítmány nyomaira bukkantak, és elfogták a feltételezett csempészeket. Szintén ők kapták el annak a férfinak az elrablóit, akit a gyanú szerint egyik alvállakozója akart élve eltemettetni Paks környékén, idén augusztusban.

Olykor segítenek a katasztrófavédelemnek és a tűzoltóságnak is. Előfordult már, hogy mesterlövészük segítségét kérték egy tűzesetnél, ő lőtte ki a robbanásveszélyes gázpalackokat. Adtak már embert árvízi védekezéshez is, ők őrizték az áradás miatt elhagyott házakat. Olykor pedig átvizsgálnak bombával fenyegetett épületeket vagy területeket, de a hatástalanítást már a tűzszerészekre hagyják.

Hiába a különleges feladatok, nem megy minden probléma nélkül a Neutronnál sem. Amíg régebben 100 ezer lövedéket is igényelni tudtak évente, addig tavaly mindössze 17 ezret sikerült szerezni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Tízből egy felel meg

Erős a csapatszellem, ami nem csoda, többségük még az 1990-es években lépett be az 1992-ben alakult csapatba. Bekerülni nem egyszerű. Elsődleges feltétel, hogy a jelentkezőnek legyen érettségije, és rendőri szakközépiskolai végzettsége. Korhatár nincs, átlagosan 30 évesen kerülnek be új tagok, elvárnak bizonyos fokú érettséget a jelentkezőktől.

Meg kell felelni a szigorú fizikai-szellemi-lelki elvárásoknak is. Ezután már csak egy kőkemény állóképességi teszt, illetve orvosi és pszichológiai vizsgálatok vannak hátra. A neutronosok szerint az már jó aránynak számít, ha tíz jelentkezőből egyet felvesznek. Viszont aki egyszer bekerül, az többé nem akarja ott hagyni a csoportot. A csapat három [origo]-nak nyilatkozó tagja tíz éve szolgál a Neutronban, de említettek olyan kollégát is, aki a kezdetektől fogva neutronos volt, és csak tavaly ment nyugállományba. Egy másik csapattagról is szó esett, ő 47 évesen csinálta meg a tesztet.

Ha valaki elhagyja az egységet, az általában a fizikai elhasználódás következménye. Sok évi fizikai terhelés után érik el azt az állapotot, ami elengedhetetlen a bevetésekhez. Ebben benne van a rengeteg gyakorlatozás az akadálypályán vagy épp a sokféle küzdősport elsajátítása. A neutronosok szerint mégsem a testi erő a legfontosabb, hanem a minél több tapasztalat és élmény, illetve a koncentrációs képesség. A sikeres akciókhoz és versenyekhez pedig nem kell mindenben a legprofibbnak lenni - mondják -, elég mindenből egy jó átlagos szintet hozni.

A csapatnak "a jogszabályi előírással összhangban lévő", szigorú alapelvei vannak. Testi kényszert csak szükség esetén alkalmaznak. "Fogatlan oroszlánt nem bántunk" - mondják. A rendőr intézkedési kötelezettségével magyarázzák a vitás eseteket. Szerintük a legfőbb probléma, hogy a magyar rendőröket nem becsülik meg és nem elég széles a jogkörük sem. "A fegyverhasználat esetei között az utolsó helyen szerepel a rendőr életének és testi épségének védelme" - állítják.

Magyarországon egy kis kihágás is könnyen a rendőr állásába és egzisztencájába kerülhet - panaszkodnak, miközben "szinte a másodperc tört része alatt kell egy ilyen nehéz döntést meghozni, ennyi időre összpontosítani mindazt a tudást, gyakorlatozást, amit az évek alatt megszerzett, aztán hosszú hónapokig tartó vizsgálat során elemezik mindezt". Kölcsönös tiszteletre és jogkövetésre lenne szükség az állampolgárok és a rendőrök részéről - mondják, de szerintük "a magyar társadalom összekeveri a szabadságot a szabadossággal".