Olajmaffiózókra csaptak le a vámosok

Vágólapra másolva!
Mintegy 250 millió forinttal károsították meg a költségvetést azok a bűnözők, akik a gyanú szerint gázolajként adták el az ipari célokra szánt bázisolajat. A három gyanúsított közül kettő már előzetes letartóztatásban van, a harmadikat még keresik.
Vágólapra másolva!

Az iparban használt, úgynevezett bázisolajjal üzletelő bűnszervezetre csaptak le a napokban a magyar vámosok - tájékoztatta Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője szombaton az MTI-t.

A bűnszervezet 2006-tól spanyol és román cégek közreműködésével körülbelül másfél millió liter bázisolajt importált Szlovákiából és Csehországból. A nem jövedékiadó-köteles olajt az okmányok szerint Spanyolországba és Romániába vitték volna tovább. Ehelyett azonban Magyarországon gázolajként értékesítették az elkövetők.

Az olaj értékesítéséről nem adtak számlát, és adót sem fizettek. Az eddigi adatok szerint mintegy 250 millió forintnyi adót csaltak így el - tette hozzá. A három gyanúsított közül kettő már előzetes letartóztatásban van, a harmadikat még keresik. Adócsalással, jövedékkel való visszaéléssel és rossz minőségű termék forgalomba hozatalával gyanúsítják őket.

Sipos Jenő szerint egyelőre nem lehet egyértelműen olajszőkítésről beszélni, de az biztos, hogy az ipari célra használt olajt különböző eljárással átalakították.