A fővárosba is szállítottak a romlott savanyúságból

Vágólapra másolva!
Nyolc megyébe és a fővárosba is szállítottak abból a romlott savanyúságból, amelyet a Csongrád megyei Öttömösön egy illegális feldolgozó üzemben állítottak elő. A hatóságok szerint valószínű, hogy közétkeztető konyhákba is jutott a romlott áruból.
Vágólapra másolva!

A fővároson kívül nyolc megyébe szállítottak a romlott Csongrád megyei öttömösi savanyúságból. Eddig legalább húsz budapesti konyhában - köztük óvodában és idősek otthonában is - találtak a rossz minőségű áruból - közölte Szabó Enikő, a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonságért felelős vezetője.

Már öt olyan kereskedelmi céget találtak, amelyek vásároltak a Csongrád megyei öttömösi illegális feldolgozó üzem készítményeiből. Ezek közül ketten közvetve, hárman pedig közvetlenül vásároltak az öttömösi cégtől. A szakhatóság eddig több mint háromezer befőttesüveg savanyúságot foglalt le a kereskedelmi cégeknél.

Budapesten és Pest megyén kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom, Hajdú-Bihar, Veszprém, Fejér, Zala és Vas megyébe is jutott az étkezésre alkalmatlan, üvegekbe csomagolt savanyúságokból, káposztából és uborkából. A romlott áru nyomon követését nehezíti, hogy nem tudni, hány kereskedőnek értékesítettek a savanyúságból.

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szerint a budapesti közétkeztető konyhákba is jutott a romlott áruból, így például csecsemőotthonba, óvodába, középiskolába, idősek otthonába valamint munkahelyi étterembe. A megtalált konyhák egyike sem jelzett azonban megbetegedéseket. Arra a kérdésre, ehettek-e valahol a romlott savanyúságból, a főorvos azt mondta: előfordulhatott, ám sok helyen már az ilyenkor kötelező szaglás, vagy kóstolás után azonnal kidobták az árut.

A Csongrád megyei hatóságok múlt szerdán foglaltak le Öttömösön egy illegális feldolgozó üzemben nagy mennyiségű, készre csomagolt savanyúságot, amelyet egy- és ötliteres üvegekbe töltöttek. Akkor 5,4 millió forintos büntetést szabtak ki. A feldolgozót üzemeltető vállalkozónak nem ez az első szabályszegése.