Nem okozott fennakadást az egri kórházsztrájk

Vágólapra másolva!
Az egri Markhot Ferenc Kórházban tegnap délelőtt 206-an sztrájkoltak a munkára jelentkezett 526 dolgozó közül. A kórházban minden beteget elláttak - tájékoztat a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Nem okozott fennakadást az egri Markhot Ferenc Kórházban a tegnap délelőtt 9-től 11-ig tartó munkabeszüntetés: a folyosókon nem volt tolongás, a szakrendelések előtt nem alakultak ki sorok, az ellátás zavartalan volt. A kórházi szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a fenntartó megyei önkormányzat ne adja át a működtetést a HospInvest Zrt.-nek. A tegnapi kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést azért tartották, mert a tiltakozók követelése ellenére a megye nem bontja fel a HospInvesttel kötött szerződést.

Szloboda Imrénéápolási igazgató a Népszabadságnak elmondta, hogy az intézményben tegnap reggel munkára jelentkezett 526 dolgozó közül 206-an sztrájkoltak. A szervezők számításai szerint azonban körülbelül háromszázan nem vették fel a munkát. Szloboda Imréné elmondta, hogy a fekvőbeteg-osztályokon a sztrájk idején csökkentett intenzitással, de egy átlagos hétvégi munkarendnek megfelelően dolgoztak, a járó betegek ellátása érdekében pedig minden szakrendelésből legalább egy működött. A sürgősségi osztályon nem lehetett munkabeszüntetést tartani. Az ápolási igazgató szerint sokan értesültek a sztrájkról, így eleve kevesebben keresték föl az intézményt.

A közalkalmazotti jogviszony megtartása a cél

Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) helyi vezetője a Népszabadság tudósítójánakazt mondta, hogy tekintettel voltak a betegekre. Hozzátette: arról még nincs döntés, hogy általános, határozatlan idejű sztrájk lesz-e. A nyomásgyakorlásnak ettől az eszközétől sem riadnak vissza azért, hogy a dolgozók megtarthassák közalkalmazotti jogviszonyukat, s hogy a HospInvest ne vehesse át a kórházat.

A sztrájkkal egy időben tüntetés is volt a kórház bejárata előtt. Az előre be nem jelentett demonstráción kétszázan vettek részt. A munkabeszüntetés alatt a kórház ebédlőjében nagygyűlést tartottak, ahol Cser Ágnes, az EDDSZ vezetője azt mondta, hogy a megye és a HospInvest közötti szerződés miatt a legfőbb ügyészhez fordul.

A kazincbarcikai kórházat is privatizálják

Jövő év január elsejétől húsz éven át a Debreceni Egyetem működteti a Kazincbarcikai Városi Kórházat. A döntést hozó városi önkormányzat azt várja a pályázat nyertesétől, hogy javítsa az intézmény gazdálkodását, oldja meg az orvoshiányt, és fejlesztéseket hajtson végre.

Rudas János, az egyetem tanácsadója közölte, hogy vállalásuk alapján a jelenlegi létszámot két évig kell foglalkoztatniuk. Hozzátette, hogy a következő egy hónapban megfogalmazzák az egyetem és az önkormányzat közti szerződés részleteit, december végéig átvilágítják az intézményt. A pontos adatok ismeretében dolgozzák ki a részletes cselekvési és fejlesztési tervet. A kazincbarcikai kórház üzemeltetését most harmadszor hirdette meg a város. Korábban a HospInvest Zrt. is pályázott, ám arra hivatkozva, hogy most minden erejüket az egri kórházra koncentrálják, visszaléptek.