Vágólapra másolva!
Jogerősen, immár a Legfőbb Ügyészség döntése szerint is megszüntették az eljárást azzal a természetvédelmi őrrel szemben, aki még tavaly októberben lőtt le egy fatolvajt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fonyban - közölte Martossy György, a megyei főügyészség sajtószóvivője, főügyészségi csoportvezető ügyész.
Vágólapra másolva!

2007. október 20-án egy férfi a fiával együtt egy szamaras szekérrel indult fát vágni, amire nem volt engedélyük. Egy fejszét és egy láncfűrészt vittek magukkal. Az illegális favágás közben két természetvédelmi őr tetten érte őket.

Az egyik őr felszólította a két férfit, hogy mutassák az engedélyüket és hagyják abba a favágást, de ennek nem tettek eleget. Fenyegetőzni kezdtek, s az őrnek egyebek mellett azt is mondták, hogy "szétvágják a baltával" - ismertette a szóvivő.

Az idősebb férfi kezében a fejszével, a fia pedig a fűrésszel indult az egyik őr felé, aki lefújta őket gázspray-vel, de ez sem állította meg őket, ezért az őr két figyelmeztető lövést adott le a föld felé, amitől a két férfi letette a favágásnál használt eszközöket.

A fiatal férfi azonban felkapta apja fejszéjét, és a másik természetvédelmi őrre támadt. Ekkor a szolgálatban lévő őr már közölte, hogy fegyverhasználat következik. Célzott lövést adott le, ebből az egyik halálos volt, szíven találta a támadóját - fogalmazott Martossy György.

Mint mondta, ezután a mentőket és a rendőrséget is hívták, de a kiérkező szakemberek már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A nyomozást - a természetvédelmi őr ellen - emberölés bűntette miatt rendelték el. A Borsod megyei ügyészség első körben megszüntette az eljárást, mivel a jogtalan támadást és az élet kioltására irányuló fenyegetést bizonyítottnak és valósnak találta, tehát a történteket jogos önvédelemként értékelte. A férfi apja fellebbezett a döntés ellen, a Legfőbb Ügyészség azonban szintén az eljárás megszüntetése mellett döntött.

Martossy György arról is beszámolt, hogy a 75 éves apával szemben az encsi városi ügyészség lopás, valamint hivatalos személy ellen felfegyverezve elkövetett erőszak bűntette miatt nyújtott be vádiratot idén augusztus 23-án.