Gyurcsány is szavaztatna a parlament feloszlatásáról

Vágólapra másolva!
Túl akar lenni a "politikai cívódáson" Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, ezért felkarolta az MDF javaslatát, hogy már hétfőn tartsanak szavazást a parlament feloszlatásáról. A kormányfő azt javasolja az MSZP-frakciónak, hogy szavazza meg a sürgős tárgyalást, ugyanakkor a szocialisták a feloszlatás ellen voksolnak majd. Mivel az SZDSZ sem akarja szélnek ereszteni az országgyűlést, a szükséges feles többség valószínűleg nem lesz meg. Korábban a Fidesz is beszélt a feloszlatás lehetőségéről.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke hétfőn megszavaztatná a párt parlamenti frakcióját arról az MDF-es javaslatról, amely feloszlatná az országgyűlést. Gyurcsány azzal indokolja javaslatát, hogy "az ország és a polgárok érdeke, hogy a pártok közötti cívódást a politika minél előbb zárja le" - mondta az [origo]-nak Daróczi Dávid kormányszóvivő. A kormányfő a "napirendet uraló viták" helyett inkább a "komolyabb kérdésekről" szeretne vitát látni a parlamentben. A szavazásnak ugyanakkor valószínűleg nincs tétje, hiszen az SZDSZ és az MSZP is világossá tette korábban: nem kívánják feloszlatni a parlamentet.

"Nincs ebben semmi meglepő" - kommentálta a miniszterelnök lépését az [origo]-nak Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese. A politikus szerint korábbról ismert, és egyértelmű ebben a kérdésben a párt frakciójának a véleménye. Vagyis nemmel szavaznak a feloszlatásról. "A nyilvánosság, a sajtó és a közvélemény hétről hétre azzal foglalkozik, hogy akkor most feloszlatják-e a parlamentet vagy nem. Szeretnénk ezen a lehető leghamarabb túllenni" - adott magyarázatot Juhász a kormányfő javaslatára. A feloszlatási kísérlet bukása után a munkára koncentrálna az MSZP.

Feloszlatna a Fidesz, az SZDSZ maradna

"Az ország érdeke az előre hozott választás lenne" - ismételte meg az [origo]-nak a Fidesz véleményét az országgyűlés feloszlatásáról Szíjjártó Péter szóvivő. A politikus közölte, hogy hétfő délelőtt 10-kor ül össze a párt vezetése, hogy döntsön Gyurcsány Ferenc javaslatáról, de döntésük Szíjjártó szerint nem okoz majd nagy meglepetést. Arra a felvetésre, hogy az MSZP és az SZDSZ egyaránt nemmel szavaz majd a javaslatról, Szíjjártó úgy reagált: "Minél tovább tart a kisebbségi kormány agóniája, annál rosszabb az országnak."

Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő szerint az ő érdekük az, hogy a parlament kitöltse mandátumát 2010-ig, vagyis nemmel szavaznak a javaslatra. Gyurcsány lépését Horn úgy kommentálta az [origo]-nak, hogy az "lehet egy taktika része, hogy lekerüljön a napirendről a kérdés". Az MDF javaslatára reagálva az SZDSZ már pénteken közölte: nem támogatják a parlament feloszlatását.

Az MDF kezdeményezte

Az MDF csütörtökön jelentette be: javasolják, hogy a házszabálytól eltérve, sürgős tárgyalással döntsön a saját feloszlatásáról az országgyűlés. "Az előre hozott választás teremtheti meg azt a stabil politikai helyzetet Magyarországon, melynek során egy támogatott kormánya lehet az országnak" - indokolta a javaslatot Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese. Az MDF eredetileg nem kérte a sürgős tárgyalást.

A parlament feloszlatásához a 386 parlamenti képviselő több mint felének, azaz legkevesebb 194 képviselőnek az igen szavazata szükséges. Ez a többség éppen meglenne, ha az összes ellenzéki képviselő - a 139 fideszes, a 23 KDNP-s, a 11 MDF-es, a 20 SZDSZ-es -, továbbá a két Fideszből kilépett független képviselő egyike - Lengyel Zoltán vagy Tóth András - igennel voksolna.

Szili Katalin szerint az alkotmány és a házszabály külön nem rendelkezik a feloszlatáshoz szükséges szavazati arányról, így ebben a kérdésben az általános szabályok az irányadóak, vagyis a jelenlévő képviselők többségével ki lehet mondani az Országgyűlés feloszlását. Jogászok közt korábban jogértelmezési vita alakult ki arról, hogy milyen többség szükséges egy ilyen döntéshez: a jelenlévők többsége, vagy az összes képviselő több mint felének szavazata.