Másként látja a vagoneladási ügyet az ügyészség és a BRFK

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség fokozott felügyeletet gyakorol a MÁV Cargo vagoneladási ügyében bő egy éve indult rendőrségi nyomozás felett. Az ügyészség szerint a BRFK alaptalanul gyanúsította meg a MÁV egykori jogi igazgatóját, és indokolatlanul vette őrizetbe a MÁV három korábbi vezetőjét. A BRFK szerint megalapozott döntéseket hoztak.
Vágólapra másolva!

Másként látja a MÁV Cargo vagoneladási ügyének néhány részletét az illetékes két nyomozó hatóság. Több mint egyévi vizsgálódás után a BRFK szeptember 2-án közölte, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében három férfit kihallgatott gyanúsítottként. A gyanú szerint a férfiak egymilliárd forint kárt okoztak a vasúttársaságnak azzal, hogy kétezer futásképes vagy kis javítással azzá tehető vasúti kocsit hulladékáron adtak el 2002-2003-ban.

A héten kiderült, hogy a Fővárosi Főügyészség több fontos rendőrségi intézkedést is hatályon kívül helyezett az ügyben. Egyrészt alaptalan volt szerintük Orosz D. Balázs, a MÁV egykori jogi igazgatójának meggyanúsítása a büntetőeljárásban. Ennek megfelelően megszüntették a férfi gyanúsítását. Másrészt indokolatlannak nevezték a MÁV három korábbi vezetőjének őrizetbe vételét.

Az [origo] kérdésére küldött ügyészségi válasz szerint ezekért a döntésekért a BRFK a felelős. "A nyomozást a BRFK folytatja, saját hatáskörben. Ennek megfelelően döntéseiért a felelősséget is önállóan viseli" - fogalmazott az ügyészség. A nyomozás során összegyűjtött adatok eltérő értelmezése azért érdekes, mert az ügyészség a saját bevallása szerint is fokozott felügyeletet gyakorol a bő egy éve indult rendőrségi nyomozás felett.

Magyarázatuk szerint a nyomozás feletti felügyeletük rendszeres szakmai konzultációt jelent "a nyomozás irányáról, a tervezett nyomozati cselekményekről és a már beszerzett bizonyítékok eredményének kiértékeléséről". Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy "az ügyészség hozza meg a döntéseket a nyomozó hatóság helyett" - közölték. Az ügyészség kijelentette azt is az [origo]-nak, hogy a rendőrséggel ellentétes döntésük nem jelenti azt, hogy az egész eljárás önmagában törvénytelen lenne.

A rendőrség sokkal szűkszavúbban kommentálta döntéseinek hatályon kívül helyezését. Tafferner Éva BRFK-szóvivő szerint ők megalapozottnak ítélték döntéseiket. Az őrnagy emellett azt hangsúlyozta, amit a Fővárosi Főügyészség is elismert: a büntetőeljárás az indulásától, 2007 nyarától fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlott és zajlik a továbbiakban is.