Magyarország megpályázza az ENSZ BT tagságát

Vágólapra másolva!
Magyarország megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának és Emberjogi Tanácsának tagságát - jelentette be a Külügyminisztérium államtitkára szerdán. Ha a pályázat sikeres lesz, 2012 és 2013 között Magyarország a legmagasabb szinten is beleszólhat majd a világszervezet döntéshozatalába.
Vágólapra másolva!

Magyarország a 2012-2013-as évekre megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagságát - hangzott el a Magyar ENSZ Társaság által szervezett ENSZ-Akadémia előadásán.

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy Magyarország egyre aktívabban vesz részt az ENSZ különböző szerveinek munkájában, így egyre több képviselője van New Yorkban, Genfben, Bécsben, Rómában és Párizsban is. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2012-2013-as tagságán kívül az ENSZ Emberjogi Tanácsában való részvételt is megpályázzuk - tette hozzá.

A BT-tagság megpályázását korábban már Göncz Kinga külügyminiszter is felvetette, aki 2007 novemberében hasonló bejelentést tett a világszervezet közgyűlésén. A miniszter akkor azt is feszegette, hogy jó lenne a Biztonsági Tanács helyeinek számát növelni.

A BT-tagság jelentőségéről Simai Mihály, a Magyar ENSZ Társaság elnöke közölte: az ENSZ-re leginkább a szegény államoknak van szükségük, ám az európai középhatalmak is felhasználhatják a szervezetet arra, hogy a döntéshozatalba beleszóljanak. A professzor emlékeztetett, hogy a civil szervezetek is tudják hallatni hangjukat az ENSZ-en keresztül, a világhatalmak pedig kedvezőbb feltételekkel viszik keresztül akaratukat az ENSZ-et felhasználva.