Kétszáz pert indított bérlői ellen az V. kerület

Vágólapra másolva!
Közel kétszáz pert indított az V. kerületi önkormányzat annak érdekében, hogy az üzlethelyiségek bérlőitől behajtsa kinnlevőségeiket - írja a Népszabadság. A bérlők azt állítják, hogy az önkormányzat időről időre törvénytelenül egyoldalúan felemeli a bérleti díjakat, amit azonnal megpróbál behajtani. A kerület szerint csak piaci alapokon adja bérbe az ingatlanokat.
Vágólapra másolva!

Több száz üzlethelyiség ürülhet ki a belvárosi önkormányzat perei nyomán - írja a Népszabadság. A lap szerint az V. kerület kétszáz pert indított, az önkormányzat hét-nyolcszázmillió forintra duzzadó kinnlevőségét akarja behajtani.

A bérlők szerint az önkormányzat időről időre egyoldalúan emeli bérleti díjat, amit azonnal megpróbált behajtani. A Helyiségbérlők Egyesülete több hasonló panasz miatt levelet írt a kerület fideszes polgármesternek, Rogán Antalnak. Az egyesület szerint a bérlők által befizetett összegek, illetve az önkormányzat által egyoldalúan megállapított díjak közötti különbségek hátralékként történő nyilvántartása, illetve behajtása törvényellenes.

Senkit sem kívánunk elüldözni, célunk a bérlőkkel való megegyezés - mondta a lapnak Puskás András, Belváros-Lipótváros alpolgármestere. Puskás szerint a kerület 1200 üzletbérlőjének többsége már megértette, hogy az önkormányzatnak megmásíthatatlan érdeke, hogy piaci alapokon adja bérbe az ingatlanokat. A bérleti szerződések megújítására vonatkozó szándékát az önkormányzat írásban jelezte a bérlőknek. Az egyezséget elutasítók tartozását pedig nyilvántartják.

Az alpolgármester tudja, hogy az egyoldalú díjemelés alapján számított hátralékot egyetlen bíróság sem ismerné el, ők is inkább tárgyalási alapnak tekintik. Az esetenként tízszer többet fizető bérlőkkel szemben azonban igazságtalan lenne, ha a régiek minden tartozását elengednénk - tette hozzá. Az alpolgármester szerint nem tartanak attól, hogy a helyiségek üresen állnak majd.

A felszabaduló helyiségekbe pályázat útján keresnek bérlőt. Az elmúlt években több nagybefektető is terjeszkedett a területen. A kerületi önkormányzat legjelentősebb ingatlanpartnere azonban a Deák Ferenc utcát 15 milliárd forintos költséggel Fashion streetté alakító Csipak Acquisition volt.