Alig csaptak zajt a kormányellenes tüntetők

Vágólapra másolva!
Rendbontás nélkül lezajlott a Magyar Rendszerváltók Fóruma és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006. közös demonstrációja, melyet idén is megszerveztek az őszödi beszéd kiszivárgásának második évfordulójára. A tüntetők a rendőrök gyűrűjében vonultak keresztül a városon szerda este a Kossuth térre, emiatt szerda este több helyen nagy dugók alakultak ki.
Vágólapra másolva!

Pár száz tüntető gyűlt össze szerda délután az öszödi beszéd kiszivárgásának második évfordulóján. A Magyar Rendszerváltók Fóruma és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 közös rendezvénye 16 órakor kezdődött a fővárosi Corvin közben, innen indultak el nem sokkal öt óra után, hogy együtt átvonuljanak - a József körút, Blaha Lujza tér, Rákóczi út, Astoria, Károly körút, Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány utca útvonalon - a Kossuth térre.

A menet nem sokkal öt óra után indult neki, minden oldalról rendőrök kísérték őket. Hat óra előtt érték el a Blaha Lujza teret, onnan tovább vonultak a Rákóczi úton. A magyar zászlókat lengető tömeg békésen vonult, de kiabálva, fütyülve követelte a kormány leváltását - jelentette helyszíni tudósítónk. Az "Elkurtad", és a "Vesszen a kormány!" mellett a tüntetők azt kiabálták: "Oszoljon a parlament!"

A több sávot elfoglaló menet miatt a Rákóczi úton és a Nagykörúton nagy dugó alakult ki, tudósítónk szerint mindegyik irányba feltorlódott a kocsisor. Hat után értek a tüntetők az Astoriára, majd a Bajcsy-Zsilinszky úton ment tovább a körülbelül négyszáz főre duzzadt tömeg. A menet lassan haladt, a rendőrök szerint azért, mert sok idős ember is volt a demonstrálók között.

Hét óra után értek a Kossuth térre, ahol a parlament előtti részt teljesen körülzárták kordonokkal. Beszédek kezdődtek, egy helyen pedig kisebb lökdösődés támadt, amikor egy páran megpróbáltak átmenni egy szintén kordonokkal lezárt keresztutcába, de ezt a rendőrök megakadályozták. Azt is sérelmezték többen, hogy a rendőrök karvédője miatt nem látni jól az azonosító jelüket. A közeli, szintén elkerített Kozma utcánál a tüntetők követelésére a rendőrök végül megszüntették a kordonokat. Nyolc óra után sokan hazaindultak, a tüntetés végül késő este rendbontás nélkül ért véget. A rendőrök több tüntetőt igazoltattak, egyiküket előállították.

Az egyik rendőr még a tüntetés kezdetén az [origo]-nak azt mondta: három rendőri szakasz kíséri a tüntetőket. Arról is beszélt, hogy a rendőrök egy újfajta védőfelszerelést viselnek, amelynek tartozéka a könnygázgránát-kilövő és a paprika spray.

A rendőri készültség kezdettől fogva nagy volt, motoros rendőrök, rendőrautók és csapatszállító járművek várakoztak a Corvin köznél, az egyik közeli utcában 50 teljes védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrnek tartottak eligazítást nem sokkal négy óra előtt. Pedig a meghirdetett gyülekező előtt negyed órával még csak ötven demonstráló várakozott a Corvin közben, majd egy óra alatt alakult ki a nagyjából kétszáz-háromszáz fős tömeg. Egy férfi már a gyülekező előtt megafonnal járkált a környéken, és próbálta csatlakozásra buzdítani a járókelőket és a közeli buszmegállóban várakozó embereket. Jókedvű fiatalok egy csoportja tudósítónknak azt mondta, azért jöttek el, mert szebb jövőt akarnak.

Szeptember 18-ra és 19-ra semmilyen rendezvényt nem jelentettek be. 20-án reggel Nemzeti Érzelmű Motorosok motoroznak a Hősök teréről Balatonőszödre, aznap délután a Magyar Charta - Bibó István Társaság tart gyűlést, este pedig 64 Vármegye vonul a Hősök teréről végig az Andrássy úton.

Válságot okozott a beszéd

A két éve szeptember 17-én kiszivárgott őszödi beszéd okozta a rendszerváltás utáni évek egyik legsúlyosabb politikai válságát. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006 májusában, az MSZP frakció alakuló ülésén Balatonőszödön az előző másfél év kormányzásáról azt mondta: "Hazudtunk reggel, éjjel, meg este". A trágár szavaktól sem tartózkodó miniszterelnök világossá tette: szándékosan nem számoltak be a választási kampányban arról, hogy milyen megszorításokat terveznek.

A szeptember 17-én kiszivárgott beszéd hatására kezdtek gyülekezni a tüntetők a Parlament előtt. Másnap megostromolták a Magyar Televízió székházát, a rendőrök nem bírták visszaszorítani őket, a tiltakozók betörtek az épületbe, autókat gyújtottak fel. Ezután még napokig tartottak az éjszakai utcai harcok, majd a tiltakozók bázisa a Kossuth tér lett. Október 23-án ismét kiújultak a zavargások.

A tavalyi szeptemberi tüntetésen a kormány megbuktatását és rendszerváltást tűzték ki célul azok a szervezetek, amelyek a Corvin köztől a Kossuth térig tartó felvonulással emlékeztek az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének első évfordulójára. A főváros 13 stratégiai pontját - köztük minisztériumokat és a Parlamentet - akarták blokád alá vonni a tüntetők, hogy így kényszerítsék ki a kormány lemondását. A rendőrök felszólítására azonban a legtöbb tüntető távozott. A blokád így elmaradt, de a többezer tüntető felvonulása jelentős fennakadást okozott a közlekedésben, hatalmas dugók alakultak ki a városban.