"Szakítani kell a kifogáspolitikával" - interjú Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével

Vágólapra másolva!
A költségvetési törvények benyújtásáig adna időt a szakértői kormányról szóló egyeztetéseknek Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. A szabad demokraták szövetsége világos utat jár be, állította az [origo]-nak adott interjúban Fodor, aki nem érzi problémának, hogy az SZDSZ-nek több mint egyéves a programja, amelynek vannak még szerinte is vitatható elemei. Azt ígérte, benyújtják a parlament elé konkrét elképzeléseiket, de nem most, ugyanis kormányozni nem az ellenzéknek kell.
Vágólapra másolva!

Nem érzi úgy, hogy csapong az SZDSZ?

Nem, az SZDSZ világos politikai irányvonalat követ. A nyár elején elindítottuk a párbeszédprogramot, amelynek az a lényege, hogy a különböző politikai pártokkal leülünk tárgyalni. Önmagában már az is minősíti a magyar közélet állapotát, hogy szenzáció tudott lenni, hogy 14 év után először ült le az SZDSZ a Fidesszel tárgyalni. Komoly politikai vitáink vannak egymással, de az a természetes, hogy tudunk tárgyalni, hogy próbáljuk megkeresni a közös pontokat, mert ma Magyarországnak ez segít. Amikor e program elindult, elmondtam, hogy cselekvési programot fogunk kérni a kormánytól. Elmondtam, hogy ha ez nem lesz számunkra elfogadható, akkor az asztalra tesszük a szakértői kormány koncepcióját, ezt nevezhetjük hiteles kormánynak is. Ha erről sikerül megállapodást létrehozni, az jó, ha nem, akkor lehet beszélni az előre hozott választásokról. Ez egy világos ív, ezt követjük.

Nyáron még azt mondta, hogy az ellenzéket felelőtlennek, demagógnak és kormányképtelennek tartja. Nem következetlen, hogy most mégis a kormányzásról tárgyalnak?

Ebben a tekintetben sem változott a véleményem. A Fidesszel az a legnagyobb baj, hogy ma sem tudjuk, ha ők kerülnének hatalomra, valójában mit szeretnének csinálni, milyen válaszaik vannak az ország előtt álló problémák megoldására. A megbeszélésen az ország érdekében a közös pontokat keressük.

Milyen közös pontokat lát az ellenzéki pártokkal?

Komoly probléma, hogy nem látom, hogy a Fidesznek milyen megoldási javaslatai vannak Magyarország jelenlegi helyzetére. A mai tárgyalásokon (az interjút szeptember 18-án, a Fidesz-SZDSZ tárgyalások reggelén vettük fel - a szerk.) ezt fogom a középpontba állítani. Vitassuk meg, hogy fontos kérdésekről mit gondol a Fidesz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pont az SZDSZ szemére vetette azt, hogy nincs programja.

(Nevet) A megjegyzés alapvető ismerethiányról tanúskodik, és ez a jóindulatúbb magyarázat, hiszen Gyurcsány Ferenc nagyon jól ismeri a programunkat. Az SZDSZ azon kevés párt egyike, amelyik minden választáson konkrét, kézzelfogható programmal indult. 2006-ban még sokat beszélt a miniszterelnök a liberálisok programjáról. Koalíciós megállapodást is kötöttünk, amelyet 2007-ben kiegészítettünk 72 ponttal, amelyben megállapodtunk, hogy mit akarunk tenni. Ezt rúgta fel a kormányfő 2008 tavaszán, amikor bejelentette egyoldalúan, hogy meneszteni kívánja az egészségügyi minisztert. Világossá tette, hogy nem kívánja fenntartani az együttműködést. Az SZDSZ továbbra is a 2006-os program és a 2007-ben kiegészített koalíciós megállapodás talaján áll. Ebből nem mi léptünk ki, hanem a kormányfő. Az SZDSZ-szel nem az volt a problémája, hogy a programja nem volt jó. Voltak persze abban is vitatható elemek, de készen állunk arra, hogy az élet változásaihoz igazítsuk ezeket a programokat, amikor kompromisszumot kell kötni.

A koalíciós kiegészítő szerződés egy és negyed éves, azóta elég sok minden történt: megszűnt a koalíció, kisebbségi kormányzás kezdődött, volt SZDSZ-es elnökválasztás, nem fogadta el az SZDSZ Gyurcsány programját. Ezek szerint az SZDSZ programja elég elavult...

(Közbevág) Nem.

Most mondta, hogy hozzá kéne igazítani az aktualitásokhoz.

Ez nem azt jelenti, hogy a program elavult, hanem azt, hogy vannak elemei, amelyek változnak, hiszen közben a gazdaság helyzete változik. Ennek függvényében bizonyos dolgokat korrigálni kell, de az alapirány változatlan. Magyarország fő baja az állami túlterjeszkedés, az állam túlsúlya a magyar gazdaságban. Az államháztartás százalékos aránya a magyar GDP-hez viszonyítva túlontúl magas. Ez 50 százalék körüli arány, amit le kellene vinni 40 százalékra. Ennek elérése az SZDSZ fő célja, mert így teremthetjük meg a gazdasági növekedés alapjait, és így lesz lehetőség a költségvetési egyensúly megtartására is.

Tud mondani konkrét lépéseket, amelyeket e cél elérésére tesznek?

Most érkeztünk el a tárgyalásoknak azon részére, hogy konkrét ügyeket kívánunk az asztalra tenni. Az SZDSZ azt próbálja keresni, hogy vannak-e közös témák, amelyekről az ország érdekében meg tudunk állapodni. A dolog nagyon egyszerű. Csökkenteni kell az állami kiadásokat. Szakítani kell azzal a kifogáspolitikával, hogy az emberek ezt nem viselik el, hiszen tudjuk: az államnak nincs saját pénze, ezt a pénzt is az emberektől vesszük el.

Melyek azok a területek, ahol el tud képzelni együttműködést, mondjuk, a Fidesszel?

Mondok egy példát. Magyarországon szükséges egy széles körű megállapodás arról, hogy a mindenkori kormánynak a legfőbb dolga az, hogy minden évben egy meghatározott százalékkal, egy vagy két százalékkal csökkentse az államháztartás arányát a nemzeti össztermékhez viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés kiadási és bevételi oldalához is hozzá kell nyúlni, ezeket csökkenteni kell. Ezzel elvileg a Fidesz is egyetért.

Pár napja azt mondta, be fognak nyújtani a gazdaságélénkítésre, adócsökkentésre vonatkozó javaslatokat. Mikor?

Így van, be fogunk nyújtani ilyen javaslatokat.

Mikor?

Természetesen az után, hogy a kormány benyújtotta az adótörvényeket.

Miért kell ezzel megvárni a kormány adótörvényeit?

Mert látni kell, hogy ezekben mi van. A miniszterelnök írásában szerepelnek elképzelések arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne forrásokat teremteni például az adócsökkentéshez. Azzal számol, hogy ez évi körülbelül 300 milliárdba kerül. Hároméves programot vázol fel, ami 1000 milliárdot tesz ki a végére. A hírek arról szólnak, hogy a pénzügyminiszter olyan javaslatot készül benyújtani, ami 100-140 milliárd közé teszi ezt az összeget. Ez óriási különbség.

Az SZDSZ elvileg ellenzéki párt, megfogalmazhatná a saját elképzeléseit önállóan, törvényjavaslatok formájában is.

Egy ellenzéki pártnak az a dolga, hogy véleményezze a kormány javaslatait, azokról kialakítsa álláspontját, mert a kormány feladata és felelőssége, hogy kormányozzon. Nem nekünk kell a kormány helyett elvégezni ezt a munkát.

Azt mondta, hogy az SZDSZ-nek világos elképzelése van arról, hogy mit szeretne.

Ezt meg is fogjuk fogalmazni.

Most akkor megfogalmazzák az elképzeléseiket, vagy ez nem dolguk?

Meg fogjuk fogalmazni természetesen, de ennek megvan a maga ideje. Ön tudja például, hogy mi a kormány javaslata, amikor a miniszterelnök a múlt héten leír valamit, a pénzügyminiszter elmond valamit ezen a héten, és a kettő köszönőviszonyban nincs egymással? Mi olyan javaslatokat kívánunk tenni, amelyek az osztogatás és a túlköltekezés megakadályozását szolgálják. Ilyen a költségvetés kiadási oldalának plafonjáról szóló javaslatunk, amelyet jól fogadtak a politikai erők. De ezekhez látnunk kell a kormány javaslatait, mert nem az ellenzéknek kell kormányoznia.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Azt mondta, hogy vannak a miniszterelnök programjának erényei is. Melyek ezek?

Egyrészt a költségvetési egyensúly megtartása mellett foglalt állást. Ez szerintünk kulcsfontosságú a jelen pillanatban. Másrészt az az irány, hogy alapvetően az élőmunka terheit kell csökkenteni, is helyes, csak nagyon kevés. Nagyjából ezeket az erényeket tudom kiemelni, de ez ahhoz hasonlatos, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. A szándék jó, csak az ennek érdekében tett konkrét javaslatok elégtelenek.

Az SZDSZ olyan javaslatokat tesz majd, amikor eljön az ideje, amelyek a költségvetési egyensúlynak a megtartásából indulnak ki. A másik fontos cél szerintünk a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése. Itt megint csak jelentős nézeteltérés van köztünk és a miniszterelnök javaslata között, ugyanis szerintünk ez elképzelhetetlen anélkül, hogy az állam szerepére választ adna a program. A miniszterelnök javaslata etatista felfogású javaslat, idejétmúlt koncepció, tarthatatlan. Abban kellene megállapodni, hogy olyan költségvetések készüljenek a következő években, amelyek az államháztartás arányát a nemzeti össztermékhez képest folyamatosan mérséklik. Nem valamikor 2013-ban vagy 2015-ben, hanem például jövőre. Ugyanilyen fontos a plafon a költségvetés kiadási oldalán, amit nem lehet túllépni. Eddig szinte minden kormány abba a hibába esett a választások előtt, hogy elindult a túlköltekezés.

Meddig adnak időt a szakértői kormányról való tárgyalásnak?

Viszonylag hamar ki kell derülnie, hogy a szakértői kormány felállításának van-e támogatottsága. Ez a javaslat tudna a leggyorsabban cselekvőképes kormányt teremteni. Egy kisebbségi kormány nem cselekvőképes, főleg ezzel a programmal, amelyet mindenki, szakemberek és a politikai erők is elutasítanak. Az előre hozott választások csak a legvégső esetben merülhetnek fel. Az előre hozott választásokig a kormány még inkább cselekvőképtelen lesz, mint most, a választások megtartása, a kampány is időt vesz igénybe, amíg feláll az új kormány, az megint hosszú idő. Nincs ennyi ideje Magyarországnak. A végső pillanat a költségvetési szavazás. Addig választ kell találnunk ezekre a dilemmákra.