Egymilliárdot érő drog került a Balatonra

Vágólapra másolva!
Egy bűnözői csoport két év alatt egymilliárd forint értékben csempészhetett kábítószert Magyarországra - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda. A kokain és a szintetikus kábítószerek a Holland Antillákon át jutottak el a Balaton környékére és a fővárosba. A bűnszervezet négy tagját, köztük a feltételezett vezetőt letartóztatták, de a nyomozás tovább folyik.
Vágólapra másolva!

Egymilliárd forint értékben csempészhetett Magyarországra kábítószert az elmúlt két évben egy bűnözői csoport - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A feltételezések szerint egy Belgiumban élő, 60 éves, magyar állampolgárságú férfi, D. L. irányította a kábítószer-csempészetet, az irányításával került a Dél-Amerikából származó kábítószer a Holland Antillákról Hollandiába, majd onnan Magyarországra, elsősorban a fővárosba és a Balaton környékére.

A csempészek egyrészt teherautókban, bútordobozok közé eldugva, illetve személygépkocsikban, preparált whiskysüvegekbe, kerékpárbelsőkbe vagy gumikesztyűkbe rejtve hozták az országba a szintetikus kábítószert és a kokaint - közölte az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője, Bucsek Gábor.

Az ügyben négy embert vettek őrizetbe, köztük a szervezetet valószínűleg irányító D. L.-t is. A bíróság döntése nyomán mindegyiküket előzetes letartóztatásba helyezték - mondta az [origo]-nak Bucsek Gábor. Arra nem tudott válaszolni, hogy az országba csempészett és nem lefoglalt kábítószer pontosan hová került. Annyit mondott: az utcán biztosan nem lehet hozzájutni.

Az USA is besegített a nyomozásba

Az NNI május óta nyomozott az ügyben. "A nyomozás megállapította, hogy D. L. egy Európa több országát lefedő kábítószer-terjesztő hálózatot működtetett, amelynek magyarországi tagjai Budapesten és a Balaton környékén értékesítették a becsempészett kábítószert" - közölte az NNI.

Az NNI szerint az elkövető az 1990-es években kokainbáró néven híresült el a magyar alvilágban. Ő volt a csoport vezetője, 2006-ban szervezte meg Magyarországra irányuló hálózatát. A férfi a belga, holland és német hatóságok előtt is ismert bűnelkövető. D. L. maga is csempészett kábítószert Magyarországra: ilyenkor drága, díszcsomagolású kerámia whiskysüvegekbe rejtette az anyagot. "Az üvegekbe körülbelül 650 gramm tiszta hatóanyagtartalmú kokain fért bele, melyek egy részét lefoglaltuk" - közölte az NNI.

Az NNI a nyomozás során Budapesten és Veszprémben is foglalt le kábítószert: összesen 4 kilogramm kokaint, 3 kg amfetamint és körülbelül 50 ezer darab ecstasytablettát. Ezek körülbelül 145 millió forintot érnek. Közben a holland hatóságokkal együttműködve a Holland Antillákon 3,5 kg kokaint foglaltak le.

A szervezetnek a gyanúsított D. L.-en kívül két ajkai férfi is tagja volt. Egyiküket júliusban fogták el, amikor 8 kg marihuánát próbált becsempészni az országba. A nyomozás folytatódik, részt vesz benne a Zala, Veszprém és Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma Kábítószer Elleni Ügynöksége (US DEA), valamint a holland és belga hatóságok.