Felfüggesztették Kaiser Ede életfogytiglanját

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette Kaiser Ede életfogytiglani fegyházbüntetését szerdán a Fővárosi Bíróság. A móri bűncselekmény elkövetésével ugyanis már nem Kaisert vádolja a Fővárosi Főügyészség. A bíróság egyúttal elrendelte Kaiser Ede előzetes letartóztatását.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság szerdán felfüggesztette Kaiser Ede életfogytiglani fegyházbüntetésének végrehajtását. Ennek oka, hogy a móri bűncselekmény elkövetésével mást vádol a Fővárosi Főügyészség. A bíróság egyúttal elrendelte Kaiser Ede előzetes letartóztatását.

A bíróság emlékeztetett arra: a Fővárosi Főügyészség W. Róbertet vádolja a nyolc halálos áldozatot követelő móri mészárlás elkövetésével. Ez pedig olyan körülmény, amely Kaiser Ede felmentését, más bűncselekményei miatt enyhébb büntetés kiszabását teheti lehetővé. Ugyanakkor az a nyolc bűncselekmény, amivel a férfit vádolják, indokolja az előzetes letartóztatásba helyezést, mivel fennáll a szökés, az elrejtőzés vagy a bűnismétlés veszélye.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Kaiser Ede fogva tartási körülményei változhatnak. Ezentúl nem a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek legszigorúbb, hanem az előzetes letartóztatásra vonatkozó enyhébb szabályok szerint tartják fogva. Dezső Antal, Kaiser Ede védője az előzetes letartóztatás helyett házi őrizet elrendelését indítványozta.

A móri Erste Bank fiókjában 2002. május 9-én fegyveres rablók agyonlőtték a pénzintézet négy alkalmazottját, biztonsági őrét, két ügyfelet és a velük szerződést kötni akaró biztosítási szakembert. Az elkövetők 7,3 millió forintot zsákmányoltak. A móri bűncselekmény elkövetésével korábban Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsította a rendőrség: Kaiser Edét a móri és más fegyveres rablások miatt jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, Hajdú László megismételt elsőfokú eljárása pedig jelenleg is folyik a Fővárosi Bíróságon.

Az ügyben az jelentet fordulatot, hogy tavaly év végén a rendőrség bejelentette, a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy két új gyanúsított, N. László és W Róbert a felelős a móri vérengzésért. W. Róbertet azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy ő volt az, aki a bankfiók ajtajában állva elküldte a pénzintézethez érkező ügyfeleket, amíg társa, N. László a bankban lemészárolt nyolc embert. N. László időközben öngyilkos lett a fogdában.