Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium (HM) az [origo]-nak szerdán azt állította, hogy 5 millió forintot fizetett egy alapítványnak az ország katonai stratégiájának elkészítéséért. Ehhez képest az MTI a tárca szóvivőjét idézve csütörtökön már azt írta: 20 milliót fizettek a munkáért. A díjazásról korábban eltérően nyilatkozott a munkacsoport vezetője is.
Vágólapra másolva!

Egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a Honvédelmi Minisztérium (HM) illetékesei azzal kapcsolatban, hogy mennyit fizetett ki a tárca annak a civilekből álló munkacsoportnak, amely elkészítette Magyarország katonai stratégiáját.

A HM szerdán az [origo]-nak küldött írásos válaszában azt írta: az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány a stratégia kidolgozásáért bruttó 5 millió forintot kapott, a levélben semmi utalás nincs arra, hogy más szervezetek is kaptak volna pénzt a munkáért.

Ezzel szemben Bocskai István, a HM szóvivője csütörtökön az MTI-nek már azt mondta: a munkáért 20 millió forint szakértői díjat kapott a Demokratikus Átalakulásért Intézet, a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja, valamint az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány.

A díjazás kapcsán ellentmondásban keveredett a munkacsoportot vezető Gyarmati István is, aki először azt közölte telefonon az [origo]-val, hogy a munkáért nem kaptak pénzt, ingyen vállalták a megbízást, csak a koncepció alapján elkészülő, úgynevezett fehér könyv összeállításárára - ami gyakorlatilag a koncepció tudományos népszerűsítő formája - kaptak 5 millió forintot.

Később Gyarmati visszahívta munkatársunkat, akkor azt mondta: tévedett, a munkáért összesen 20 millió forintot kaptak a tárcától. A Demokratikus Átalakításért Intézet - amelynek Gyarmati az igazgatója - a koncepció kidolgozásáért kapott, a két szerződés alapján 5-5 milliót, a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja, valamint az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány pedig szintén kétszer 5 milliót kapott a fehér könyv elkészítésére.

Az [origo] pénteken megkereste Bocskait, hogy tisztázza a kérdést. Munkatársa későbbre ígért választ.

A civilek által készített 18 oldalas tervezetben szerepel, hogy a szerzők milyen konkrét irányba képzelik el a honvédség fejlesztését. Ehhez képest a HM magazinjának honlapján elérhető, a tárca által előterjesztett dokumentumban alig vannak konkrétumok. Hiányzik az anyagból az a felsorolás is, amely a fejlesztésre alkalmasnak tartott haderőnemeket gyűjti össze. Ráadásul kihúzták belőle a finanszírozási problémákkal kapcsolatos, kritikus megjegyzéseket.