Dávid Ibolya: Almássy nem képviselheti az MDF-et

Vágólapra másolva!
Almássy Kornél nem jelenhet meg a Magyar Demokrata Fórum képviseletében és nem végezhet a frakció nevében munkát, amíg minden kérdésben nem látunk tisztán - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.
Vágólapra másolva!

"Én egyet tudok garantálni, hogy nem jelenhet meg Almássy Kornél az elkövetkező időszakban a Magyar Demokrata Fórum képviseletében és a frakció nevében nem végezhet munkát, amíg minden kérdésben nem látunk tisztán" - mondta a párt elnöke arra a kérdésre, hogy kezdeményezik-e Almássy Kornél kizárását a frakcióból.

Szürke politizálás

Dávid Ibolya az adatgyűjtési üggyel kapcsolatban szolidaritást vár politikustársaitól, azt, hogy "amikor a szürke zóna támadja a politikát, egységesen lépjünk föl". Szerinte ismert a szürke gazdaság fogalma, és meglátása szerint "van már szürke politizálás is, ami átmenet az üzleti élet és a politika között".

"Vannak üzletemberek, vannak vállalkozók, akik szeretnének a politikára befolyást gyakorolni", egy-egy politikuson vagy egy-egy politikai párton keresztül befolyásolni a politikát - jelentette ki. Mint mondta, szükség lenne az üzleti élet elválasztására a politikától, de a két nagy párt évek óta nem partner a párt- és kampányfinanszírozásról szóló törvény megalkotásában.

Arra a kérdésre, hogy Csányi Sándor üzletember lehet-e olyan személy, mint akinek érdekében áll beleszólni a politikába, kijelentette: "biztos, hogy ő a legnagyobb név ebben, de azt hiszem, hogy a legkisebb szerepe volt ebben".

A Fideszt látja az akció mögött

"Sokkal érdekesebb a másik két szereplő, az egyik Tombor András, a másik Stumpf István szerepe, az ügynek ma nincs olyan szereplője, aki ne a Fideszhez kötődne" - mondta Dávid Ibolya.

"Stupmf István a Fidesz-kormányban volt kancelláriaminiszter, azóta is jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel. Tombor Anrás, aki akkor a 2000-2002 között Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója, Fidesz-közeli ember, sőt főtisztviselő volt. Horváth József (az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetője, egyik tulajdonosa), aki maga azt mondja, hogy ez nem az ő személye vagy a cége elleni támadás, hanem a Fidesz elleni támadás. Aztán, ha jól megnéztem az elmúlt két hónapot, a jobboldali média, a Fidesz-média egy olyan háttérrel vonult be e mögé, ami a kiszivárogtatástól, kiszínezéstől kezdve sok mindent felhasznált. És van még egy a sorban, a Századvég elemzései. Az elmúlt két hónapban számtalan olyan elemzést és kutatást láttam, ami nyílt politikai állásfoglalás volt" - magyarázta. Véleménye szerint ami történt, az "egy jól megkomponált folyamat volt, amit kívülről elég sokan támogattak".

A politikus hozzátette: szerinte a nyilvánosságra került hanganyag "nagyon sok mindenre rávilágított".

"Van egy üzletember, aki azt mondja, hogy információkat akar gyűjteni az MDF elnöke ellen egy másik elnökjelölt érdekében, váltást kellene elérni az MDF-ben. E mögött áll egy volt fideszes politikus, aki ezt pénzeli" - tette hozzá. Közölte: azért fordult az ügyészséghez, hogy mielőbb kiderüljön, mi volt a célja a megfigyelési ügynek.

A volt kancelláriaminiszter visszautasít

A műsorban Stumpf István visszautasította, hogy bármi köze lenne az ügyhöz; felháborítja, hogy belekeverték a történtekbe. A kérdésre, hogy neve, mint az akció pénzelője hangzott el, a volt politikus tagadta, hogy bármi szerepe is lenne az eseményekben.

Stumpf István szerint Dávid Ibolya indirekt módon őt is megvádolta, hogy illegális eszközökkel adatokat gyűjtött az MDF elnökéről. Mint elmondta, ügyvédje útján jogi lépéseket tervez, hogy elégtételt kapjon.