Ombudsman: Nem tett meg mindent a rendőrség a szombati balhé ellen

Vágólapra másolva!
Mivel a szombati Szabadság téri demonstráció elvesztette békés jellegét, így azt jogszerűen oszlatta fel a rendőrség - mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman szerint azonban a rendőrség nem tett meg mindent, hogy megakadályozza a tüntetők és az ellentüntetők csoportjának összekeveredését.
Vágólapra másolva!

A rendbontás akkor kezdődött, amikor a Charta- és kormányellenes radikális csoportok a Hősök terén tartott rendezvényükről a Szabadság térre értek. A radikálisok egy része macskaköveket, Molotov-koktélokat, égő anyagokat és cipőket dobált a szovjet emlékmű, illetve az azt védő rendőrök felé.

Szabó Máté ombudsman hétfői közleményében azt írta: "A Szabadság téren közvetlen támadás érte a rendezvény helyszínét biztosító rendőröket, a demonstráció elveszítette békés jellegét, azt ezért a rendőrség jogszerűen oszlatta fel."

Az ombudsman megállapította azt is, hogy a két tábor keveredését a helyszínt biztosító rendőrök nem akadályozták meg megfelelően. Így nem zárható ki, hogy a rendőrség a tömegkezeléssel nem tett maradéktalanul eleget kötelezettségének.

A szombat esti rendzavarás során tizenöt embert állított elő a rendőrség garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak, tiltott önkényuralmi jelkép viselése, közbiztonságra veszélyes eszközökkel kapcsolatos szabálysértés, valamint jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Az előállítottakat vasárnap elengedték. Az utcai összecsapásokban öt rendőr sérült meg könnyebben.