Bemártotta egymást Dávid Ibolya és kihívója

Vágólapra másolva!
Almássy Kornél, az MDF elnökjelöltje azt állítja: zsarolással próbálták rávenni, hogy lépjen vissza a jelöltségtől, és mondjon le parlamenti mandátumáról, és azzal is megfenyegették, hogy belekeverik a napokban kirobbant titkosszolgálati botrányba. Dávid Ibolya MDF-elnök nem sokkal ezután bejelentette: egy hangfelvétel alapján Almássy érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Almássy elismerte, hogy kapcsolatba került a gyanúba keveredett biztonsági céggel, de nem adatgyűjtéssel bízta meg őket, hanem lakásának átvizsgálásával.
Vágólapra másolva!

Almássy Kornél, az MDF elnökjelöltje azt állítja, hogy vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták, és arra akarták rávenni, lépjen vissza pártelnökjelöltségétől - az MDF alelnöke erről a Képviselői Irodaház folyosóján beszélt pénteken.

Az ellenzéki politikus azt mondta, arra is rá akarták venni, hogy lépjen ki az MDF-ből és mondjon le parlamenti mandátumáról. "Mindezt azzal a nevetséges indokkal, hogy nyilvánosságra hoznak olyan terhelő adatokat, amelyek engem is belekevernek a most gyűrűző titkosszolgálati botrányba" - jelentette ki, hozzátéve: a részletekről nem tud semmit, de semmi olyat nem tett, amit ne vállalhatna, és nem lép vissza az elnökjelöltségtől.

Dávid Ibolya szerint róla is gyűjtöttek adatokat

Nem sokkal Almássy sajtótájékoztatója után Dávid Ibolya jelenlegi MDF-elnök közölte: soron kívüli vizsgálatot kér a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától, mert egy, a birtokába került hanganyag szerint Almássy érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

Dávid Ibolya a pénteki sajtótájékoztatóján felmutatott egy CD-t, amely állítása szerint tartalmazza a hangfelvételt, és ennek leiratát kiosztotta az újságíróknak. Az MDF elnöke a leiratot idézve közölte: egy vállalkozó egy vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy "azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne". Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón azt mondta, utóbbi Almássy Kornél. A pártelnök beszámolt arról is, hogy beszélt Almássy Kornéllal, akitől azt kérte, vonuljon ki az MDF politikájából és a közéletből, de ő ezt nem tette meg.

Az MDF elnöke péntek délután személyesen ment Legfőbb Ügyészségre, ahol átadott egy borítékot - Kovács Tamás legfőbb ügyész távolléte miatt - a kabinetfőnöknek, Dávid Tamásnak. Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő annyit közölt, hogy tanulmányozzák a Dávid Ibolya által átadott boríték tartalmát, és haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket. A pártelnök pénteken a Nemzeti Nyomozó Irodánál is feljelentést tett - mondta az [origo]-nak Bartha László, az NNI szóvivője.

Almássy elismerte, hogy ismeri a biztonsági cég vezetőjét

Dávid Ibolya bejelentésére reagálva Almássy Kornél elismerte, hogy egyszer valóban találkozott az adatgyűjtési ügyben érintett UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjével, Horváth Józseffel, de nem Dávid Ibolyával kapcsolatban, hanem éppen azért, mert saját lakását akarta átvizsgáltatni velük. Az MDF-es elnökjelölt az egész ügyet az elnökválasztási kampány eldurvulásának tartja.

Az MDF szeptember 27-én tart tisztújító gyűlést. 1999 óta először lesz kihívója Dávid Ibolya jelenlegi elnöknek az elnökválasztáson, a megyei szervezetek eddig öt jelöltet állítottak. A párt alelnöke, Almássy augusztus elején jelentette be, hogy elindul a tisztségért.

"Azért, hogy a kampány ne árthasson az MDF-nek, egészen péntek reggelig igyekeztem magamban tartani, hogy a fórum jelenlegi elnökéhez közelálló körök milyen eszközökkel nehezítették a kampányomat. Ma azonban valami olyan dolog történt, ami nemcsak a tisztesség, a jó ízlés, hanem minden jel szerint a törvényesség határain is túl megy" - mondta Almássy pénteken. Miután bejelentette, hogy indul az MDF elnöki posztjáért, a legközelebbi munkatársai "hirtelen elvesztették fővárosi bizottsági tagságaikat, sőt volt, aki az állását is" - állította. A politikus szerint az általa elnökölt budapesti szervezet tisztújítását Dávid Ibolya háromszor akarta megismételtetni, és az egyik vidéki város MDF-elnökét, aki őt támogatja, alapszabály-ellenesen, távollétében kizárták.

Az elnökjelölt azt állítja: az MDF parlamenti frakciójának néhány Dávid Ibolyához elnökhöz hű tagja azzal fenyegetőzik, hogy kilép, és ezzel felszámolják a képviselőcsoportot, ha ő kapna többséget az országos gyűlésen. Szerinte az is az ellene folyó kampány része, hogy egyik pillanatról a másikra új elnökjelöltek bukkantak fel, akik révén megakadályozhatják hivatalos jelöltté válását. A politikus újságírói kérdésekre nem válaszolt, azt ígérte: Dávid Ibolya sajtótájékoztatója után reagál.