Adócsalással gyanúsított acélkereskedőket fogtak el

Vágólapra másolva!
Hamis bevallásokkal kerülték meg az adófizetési kötelezettségüket azok az acélkereskedelemmel foglalkozó vállalkozások, amelyek a VPOP gyanúja szerint 770 millió forint kárt okoztak. A nyomozók nyolc helyszínen tartottak házkutatást, nagy értékű ingatlant, gépjárművet és készpénzt foglaltak le.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 770 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek azok az acélkereskedelemmel foglalkozó cégek, amelyeket a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) ellenőrzött az elmúlt napokban - közölte a VPOP. A gyanú szerint a gazdasági társaságok az Európai Unióból nettó áron szereztek be az acélárut, majd azt Magyarországon áfával növelt áron értékesítették. Az adófizetés elkerülése érdekében valótlan adóbevallásokat nyújtottak be.

A vámnyomozók az elmúlt napokban nyolc helyszínen tartottak házkutatást, egy budapesti, győri és szolnoki székhelyű gazdasági társaság székhelyén, illetve tisztségviselői lakóhelyein. Az okozott kár megtérülése érdekében a pénzügyőrök egy nagy értékű ingatlant, gépjárművet és készpénzt foglaltak le 160 millió forint értékben. Az egyik gyanúsítottnál a házkutatás során kábítószergyanús anyagot is találtak.

Az ügyben a VPOP két gyanúsítottat hallgatott ki, különösen nagy mértékű adócsökkenést okozó adócsalás bűntette gyanújával. Közülük egy embert a Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, míg a másiknak házi őrizetét rendelte el.