"Nem akarták se Hornt, se Medgyessyt" - ős MSZP-sek a válságról

Vágólapra másolva!
Gyurcsány körül elfogyott a levegő, Fodor pedig olyan gödörbe ásta magát, ahonnan nehéz lesz kijönnie - mondták az [origo]-nak korábbi szocialista kormánytagok. Egyikük szerint még Gyurcsány távozása sem lenne nagy ár a megegyezésért.
Vágólapra másolva!

Volt, aki nagyot sóhajtott, volt, aki nevetett a Horn-, és a Medgyessy-kormány egykori szocialista tagjai közül, amikor az SZDSZ-szel kapcsolatos tapasztalataikra alapozva kértük véleményüket az MSZP és a szabad demokraták huzakodásáról.

"Nem akarták se Hornt, se Medgyessyt kormányfőnek, és engem se akartak miniszternek" - utalt Suchmann Tamás egykori privatizációs miniszter arra, hogy az SZDSZ mindig is meg akarta mondani nekik, hogy ki képviselje pártjukat a kormányban. Suchmann szerint úgy helyes, ha a saját vezetőjéről maga az MSZP dönt, és nem az SZDSZ.

Márpedig Fodor Gábor SZDSZ-elnök többször egyértelművé tette a közelmúltban, hogy egy Gyurcsány Ferenc nélküli kormánnyal tud csak együttműködni pártja, abból is leginkább az általa szakértőinek nevezett kabinettel. Az MSZP vezetése és megyei elnökei viszont jelenleg egyértelműen a kormányfő mögött állnak, aki elsőként a programról tárgyalna, és csak azt követően a személyekről. A szocialista kormány május 1. óta kisebbségben van, a törvények és a költségvetés elfogadásához a sajátjaikon kívül több szavazatra is szükségük van a parlamentben, amit korábbi koalíciós partnerüktől remélnek.

Az SZDSZ-szel való együttműködésről nem csak szép emlékéket őrző volt kormánytagok leginkább Fodor Gábor Gyurcsányt támadó, egyben kompromisszumokra sokáig nem nyitott politikáját bírálták és úgy érezték, az SZDSZ elnöke következetlen és zsarolja az MSZP-t. "Olyan gödörbe ásta magát, ahonnan nagyon nehéz lesz kimásznia" - fogalmazott Csiha Judit volt miniszter.

Ugyanakkor abban sem biztosak a szocialisták, hogy éles helyzetben (például a költségvetési szavazásnál) egységesen szavaznak majd az SZDSZ képviselői, bár a szabad demokraták már többször kijelentették, hogy egységükhöz nem férhet kétség. Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter szerint a Fodor-Kóka tengely mentén kimondottan megosztott a volt koalíciós társ amióta Kuncze Gábor lemondott az elnökségről. Bárándy szerint Fodor kérlelhetetlensége mellett ez is bizonytalansági tényező az MSZP-vezetés számára.

Fodor sokkal rugalmasabb hozzáállása mellett Bárándy Gyurcsány távozását is a két párt megegyezését elősegítő lépésnek tartaná. "Gyurcsánynak le kellene vonnia a konzekvenciát abból, hogy meglehetősen elfogyott körülötte a levegő. Nem gondolom, hogy felelős államférfiként szabad ezt így tovább csinálni" - fogalmazott a volt tárcavezető.

Vele ellentétben Gyurcsány politikáját, a programegyeztetésre törekvést és rendkívüli kongresszus összehívását jó döntésnek nevezték az általunk megkérdezettek. Az általános vélemény az volt, hogy a stratégiai döntéseket a kormányfő-pártelnöknek kell meghozni, de mivel sokat változott a politikai helyzet az elmúlt időben, a párttagoknak most véleményt kell mondani a stratégiáról is, és Gyurcsányról is.