Sokkoló táblákkal óvják a komlói autósokat

Vágólapra másolva!
Nyolc kilométeren belül 11 fejsérülést imitáló, emberalakot ábrázoló táblát helyeztek ki Komlón a rendőrök. Bár a baleseti statisztikák évről évre javulnak, a kapitányság vezetője szerint sosem lehet elégszer figyelmeztetni az autósokat. A táblákat a rendőrök barátok segítségével készíttették és helyezték ki.
Vágólapra másolva!

Hétfő óta a 66-os út sikondai elágazás és Árpádtető közötti részén fogadják az autósokat a Komlói Rendőrkapitányság fekete, ember alakú, vérző fejsérülést imitáló táblái, amelyeken az "Őket is hazavárták" felirat szerepel. A nyolc kilométeres szakaszon 11 ilyen táblát helyeztek ki.

"Bár jelentősen javultak a statisztikák, az a cél, hogy minél kevesebb ember haljon meg az utakon" - mondta az [origo]-nak a Komlói Rendőrkapitányság vezetője, Váczi István. Tavaly Komló útjain tízen haltak meg, idén eddig ketten. A súlyos balesetek száma pedig 40-ről 24-re csökkent. A kapitány ennek ellenére úgy vélte, hiába vannak jelen a rendőrök az utakon, az ellenőrzés utáni következő kanyarban újra a gázra lépnek a sofőrök, de a mecseki kanyarok veszélyesek.

"Az elmúlt 5-8 évben sok halálos baleset volt. Előfordult, hogy az ellenőrzés után 250 méterre történt halálos kimenetelű baleset. A táblákat ezért oda helyeztük el, ahol a korábbi években meghalt valaki. Elég sokkoló látvány" - állította Váczi.

A táblák a komlói rendőrségnek egy fillérjébe se kerültek - tette hozzá -, baráti segítséggel készíttették el és helyezték ki őket. "Az egyik ismerőstől kaptuk a lemezt, a másik befestette, a harmadik a feliratot tette rá, volt, aki a vascsövet adta, más betonozott" - mondta a rendőrkapitány. A táblák például nem alumíniumból vannak, hanem olyan anyagból, amit a színesfém-kereskedők nem vesznek át, így nem érdemes ellopni. Magánszemélyek és cégek egyaránt hozzájárultak a táblák elkészítéséhez, amelyeket végül maguk a rendőrök és ismerőseik helyeztek ki az út mellé.

Korábban Pest és Bács-Kiskun megyében is helyeztek el hasonló táblákat, az akkori tapasztalatok szerint a táblák kihelyezését követően csökkent a balesetek száma.