Nem találtak bűncselekményt a Gripen-ügyben

Vágólapra másolva!
Nem talált bűncselekményre utaló adatot a magyar vádhatóság a Gripen svéd vadászrepülők beszerzése ügyében - írja a Népszabadság. A lap szerint feleslegessé válhat a beszerzés ügyében kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság felállítása.
Vágólapra másolva!

Nem talált bűncselekményre utaló adatot a magyar vádhatóság a Gripen svéd vadászrepülők beszerzése ügyében - írja a Népszabadság. A lap szerint a hazai ügyet is kiváltó tavalyi svédországi vizsgálatot kezdeményező svéd vádhatóság feltehetően politikai fellángolásból kezdett érdeklődni a gyanúsnak vált vadászgépbeszerzések után. Azzal, hogy a a Központi Nyomozó Főügyészség nem talált bűncseklekményre utaló adattot feleslegessé válhat az ügyben a kormány és az ellenzék oldaláról egyaránt támogatott parlamenti vizsgálóbizottság felállítása.

Fazekas Géza főügyészségi szóvivő szerint a vizsgálat még májusban lezárult, ám a Legfőbb Ügyészség "nem talált semmit", ami vádhatósági fellépést indokolna. A Népszabadság szerint a svéd főügyészségről sem érkezett hivatalos megkeresés, feltehetően azért, mert a 2001-es beszerzés ügye - ha volt is benne visszaélés - már elévült.

A gépek beszerzéséről nagy meglepetést keltve még az Orbán-kormány döntött 2001-ben, majd az eredeti szerződést a Medgyessy-kormány módosította. A Gripen-ügy akkor került újra napirendre Magyarországon, amikor tavaly a svéd közszolgálati televízió, a Sveriges Television egyik riportfilmjében korrupció gyanúját vetette fel a Saab magyar és cseh megrendeléseivel kapcsolatban.

Svédországban nyomozás indult a Gripenek miatt, Ausztriában és Csehországban újra elővették régebbi hadibeszerzések ügyét. Magyarországon parlamenti vizsgálóbizottságot állítottak fel, amely megállapította, hogy a szerződés ellentétes volt egy országgyűlési hatérozattal, amely 2003 utánra tette volna a beszerzést, és közbeszerzési eljárás nélkül vették a gépeket, elfelejtették az áfafizetést, és nem volt eléggé gondos a szövegezés.