Ősszel dönthetnek az amerikai vízummentességről

Vágólapra másolva!
Az amerikai vizummentességhez szükséges utolsó megállapodásról tárgyal az öt parlamenti párt és az amerikai nagykövet. Az egyezményt a magyar kormány szeptember 10-én szeretné aláírni, hogy még a Bush-kormány dönthessen arról: vízum nélkül utazhatunk Amerikába.
Vágólapra másolva!

Újra ötpárti egyeztetést kezdeményezett a Külügyminisztérium az amerikai vízummentességi programmal kapcsolatban. A parlamenti pártok, az érintett tárcák képviselői és az amerikai nagykövet szeptember 2-án egyeztet a vízummentességhez szükséges utolsó megállapodásról - közölte Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára.

Ha szakértői szinten megegyezés születik és a parlamenti pártok is egyetértenek a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodással, akkor szeptember 10-ig aláírhatják az egyezményt. A szerződésről így a szeptember 15-én újra összeülő parlament is mihamarabb dönthet - mondta Horváthné Fekszi Márta, a Civil Szigeten tartott kerekasztal-beszélgetés után. A megállapodást azért lenne jó mihamarabb aláírni, mert Magyarország kellő időt szeretne hagyni az amerikai félnek is, hogy még a mostani kormányzat tudjon dönteni a kérdésben - tette hozzá.

Még mindig folynak a tárgyalások a bűnügyi adatok cseréjéről. Az álláspontok nagyon közel vannak egymáshoz, de a részleteken még dolgozni kell. A tervek szerint az aláírt megállapodás a magyar parlament elé kerülhet az őszi ülésszak kezdetén, szeptemberben - mondta pénteken Thomas Ramsey amerikai főkonzul.

A megállapodásról általánosságban az mondható el, hogy a magyar és az amerikai bűnüldöző szervek adatainak cseréjéről rendelkezik. Az információcsere azokat érinti, akik az Egyesült Államokba szeretnének utazni. Az ellenőrzésben azt vizsgálják, hogy az Amerikába utazó szerepel-e a bűnügyi nyilvántartásban - hangsúlyozta Ramsey. A főkonzul állította: a megállapodás figyelembe veszi az amerikai és a magyar adatvédelmi jogszabályokat is.

A korábbi tervek arról szóltak, hogy július végén, augusztus elején aláírhatják a megállapodást. Arra a kérdésre, hogy mi a késlekedés oka, Thomas Ramsey azt mondta: mindkét oldal biztos akar lenni abban, hogy a megállapodás megfelel minden jogi feltételnek.