Egyre több lesz az egynapos műtét

Vágólapra másolva!
Éves szinten 400 millió forinttal növeli az egynapos sebészeti beavatkozásokra előirányzott támogatást az OEP. A fejlesztések ellenére az ilyen műtétek száma még mindig csak az összes beavatkozás 2,1 százaléka - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Negyedével nő az egynapos sebészeti ellátásban végezhető beavatkozások száma, mivel az egészségbiztosítási alap megtakarításából éves szinten 400 millió forinttal növelik az erre előirányzott 3 milliárd forintot - írja a Világgazdaság. Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője szerint azoknak a szolgáltatóknak engedélyeznek a korábban megállapítottnál több beavatkozást, amelyek már fölhasználták a velük kötött szerződésben meghatározott teljesítménykeretet. Az OEP becslése alapján három egynapos sebészetben ellátott beteg egy kórházi várólistást válthat ki.

A nőgyógyászati ellátások 63, az epekőzúzások 84, a kézsérülések 76, a pacemakerek (szívritmusszabályzó készülékek) beültetésének 50 százalékát így végzik el, de bővül az urológiában is ez a fajta ellátás. A fejlesztések ellenére az összes műtét mindössze 2,1 százaléka egynapos sebészeti ellátás, miközben több észak-európai államban 50-55 százalékos ez az arány - olvasható a Világgazdaságban.