Fiatalokat állítottak elő a keszthelyi szállodatűz kapcsán

Vágólapra másolva!
Kigyulladt a Balaton Szálló hétfőn este Keszthelyen, az épületben nem tartózkodtak vendégek - közölte a tűzoltóság. A lángokat éjfél után sikerült megfékezni. A rendőrség öt fiatalt vett őrizetbe, akik a gyanú szerint az épületben voltak, mielőtt felcsaptak a lángok.
Vágólapra másolva!

Öt fiatalt állítottak elő keddre virradó éjszaka a keszthelyi rendőrök. A fiatalok a rendőrség gyanúja szerint bent voltak a Hotel Balaton épületében, mielőtt kigyulladt volna - közölte az MTI-vel Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A fiatalokat tanúként hallgatták meg, mert "a tűz keletkezésével kapcsolatban tisztázni szeretnék a szerepüket".

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a hétfő este kigyulladt, 1200 négyzetméter alapterületű szálló évek óta nem működött, így az épületben nem tartózkodtak vendégek. A kétszintes épület 60 méter hosszú nyeregtetője teljes terjedelmében leégett, a lángokat kevéssel éjfél után sikerült megfékeznie a tűzoltóknak. Az MTI már éjszaka úgy értesült, hogy a tűz oka feltehetőleg gyújtogatás, szemtanúk ugyanis a lángok fellobbanása előtt több fiatalt is láttak kiugrani az épület egyik ablakán.

Domján László, a tűzoltás vezetője az oltás befejezésének szakaszában a helyszínen elmondta: a keszthelyi tűzoltókhoz érkezett bejelentés arról szólt, hogy a telefonálók a szálloda két ablakában lángokat láttak fellobbanni. Kollégái a helyszínre érkezve azt tapasztalták, hogy az épületen belül, a tető alatti szint, vagyis a második emelet folyosójának faburkolata ég. Kevéssel később az emelet födémszerkezete be is szakadt. A tűz így terjedhetett át a tető gerendázatára - közölte a parancsnok.

A Hotel Balaton közvetlenül a keszthelyi mólóhoz vezető sétány mellett áll, alig 10 méterre a szintén használaton kívüli Hullám Hoteltől és mindössze néhány méterre a Hotel Phoenixtől. A környéken hatalmas volt a füst, az oltáson a keszthelyiek mellett zalaegerszegi és marcali tűzoltók is dolgoztak. A lángok megfékezéséhez közvetlenül a Balatonból szivattyúzták a vizet. A tűzoltók oltási tervei szerint a keszthelyi, Balaton-parti szállodáknál ez a legkézenfekvőbb vízvételi lehetőség.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere a helyszínen azt mondta, tudomása szerint alig egy hete adta el az épületet addigi tulajdonosa a ZÁÉV Zrt. A Danubius Hotels szinte ezzel egyidejűleg értékesítette a néhány méterrel arrébb található Hotel Phoenixet. A polgármester felidézte, hogy 2004 tavaszán ugyancsak tűz volt a Hotel Balaton épületében. Akkor hajléktalanok okozták a földszint kigyulladását. A lángokat gyorsan sikerült eloltani, nagyobb kár nem keletkezett.