Gyurcsány állítja, lemond, ha bukik a költségvetés

Vágólapra másolva!
Lemond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, ha nem sikerül elfogadtatnia a költségvetést és az adótörvényeket - nyilatkozta a kormányfő a Kossuth Rádióban, miután reggel nyilvánosságra hozta az adórendszer átalakításával kapcsolatos elképzeléseit. A miniszterelnök nem először beszélt lemondásról.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kormányfő lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést. Ezt maga a miniszterelnök mondta a közszolgálati rádiónak adott interjújában azután, hogy bejelentette adó- és járulékváltoztatási elképzeléseit.

A miniszterelnök azt mondta, hogy elképzelései szerint a magánszemélyeket érintő adókedvezmények nem szűnnek meg, ugyanakkor emelnék a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját, korlátoznák a céges autók magánhasználatát, és a vállalkozásokat nagyobb mértékben bevonnák a csökkent munkaképességűek foglalkoztatásába - olvasható az MR1-Kossuth Rádió honlapján. Az interjúból szerda délelőtt mindössze egy rövid összefoglalót közöltek a rádió honlapján, a teljes beszélgetés később kerül adásba.

A programját a Népszabadság szerdai számában fizetett mellékletként közzétevő Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján kijelentette: lesz 2009-es költségvetése az országnak. "A kormány felelőssége, hogy a büdzsé meglegyen" - mondta a kormányfő, aki szerint a keddi MSZP-frakcióülésen sem a program egésze, sem annak egyetlen eleme nem kapott kritikát.

Gyurcsány a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban többször beszélt Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével a programról, amelyet szerdán hivatalosan is elküldött neki. A kormányfő közölte, hogy abban maradtak Fodor Gáborral, hogy arra kérik kollégáikat, a program egyes részeiről konzultáljanak.

Gyurcsány nem először veti fel lemondását. 2006-ban, a tévészékház ostroma után azt nyilatkozta: ha csak három percre is, de a zavargások és a távozását követelő tiltakozássorozat láttán megfordult a fejében, hogy lemond. Végül máshogyan döntött, mert úgy ítélte meg, "a helyes döntés, hogy maradni kell... ezt a küzdelmet végig kell játszani".

Idén májusban a Reuters hírügynökség idézte a miniszterelnököt, aki azt mondta: mennie kell a kormánynak, ha bukik a költségvetés. "Két nagyon fontos törvény van, a költségvetés és az adó. Ha ezt a két nagyon fontos jogszabályt a kormány nem tudja kézben tartani, akkor a kormány nem maradhat hatalmon" - mondta a miniszterelnök külföldi újságírók előtt a Reuters szerint. A nyilatkozat nyomán kissé gyengült a forint.